Определят правилата за влизане на чужди туристи у нас

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

До края на седмицата се очаква здравните власти да предложат ясни и точни правила за влизане в страната на туристите както от Европейския съюз, така и от трети страни. Tова заяви във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова, която се срещна с представители на бранша в морската столица.

От министерството на туризма са направени няколко предложение към Министерството на здравеопазването. Туристите да представят дигитален зелен сертификат, който удостоверява, че са имунизирани, както и негативен PCR-тест. Друга алтернатива за преболедувалите коронавирусната инфекция ще бъде медицинското изследване за наличие на антитела, каза Николова.

Николова уточни, че тя и колегите ѝ са предложили три варианта за правилата по отношение на туристите:

"Дигиталният зелен сертификат, знаете е удостоверение за така наречената ваксинация. Аз се надявам за скорошно решение на европейско ниво. Алтернатива за влизане в страната също е и изискването за негативен PCR-тест, както и медицинско изследване за преболедуване на вируса с така наречените налични антитела".

Тя обясни още, че предвид факта, че туризмът е структурно определящ отрасъл за икономиката на страната, както и наближаващият летен туристически сезон, бе решено да се положат необходимите усилия заетите в отрасъла лица, които желаят да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, да бъдат навременно имунизирани.

"Призовавам бранша да бъде активен, за да може ефективно да се организира ваксинирането", бе категорична министър Николова. И уточни, че за целта е необходимо да се предвидят съответните количества ваксини, както и да се създаде ред на регионално ниво от РЗИ за обхващане на тези, които искат, в сравнително кратки срокове.

Стана ясно, че 86 000 от общо 150 000, заети в туризма са подали писмена декларация, че желаят да се ваксинират. До началото на сезона те трябва да получат първа доза от ваксина по избор, а до 15 юни да приключи масовата ваксинация за целия бранш.

По думите ѝ политиката за зелен сертификат за пътуване и за отваряне на зелени коридори ще продължи, като и това лято приоритет остават основните структуроопределящи пазари и съседните страни.

Николова обясни, че за Северното Черноморие традиционно са важни румънките туристи.

„В тази връзка бих искала да посоча, че се обмислят различни възможни варианти за облекчено влизане на гостите, като има очаквания, че ваксинационният паспорт ще може да се признава по-рано от заложеното от ЕК“, бе категорична тя.

Важно е всички – държавни и местни институции, контролни органи и представители на бизнеса, да работят в синхрон, защото само по този начин можем да гарантираме сигурно и безопасно пътуване и почивка за туристите, както и спазване на правилата, заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова по време на срещата си с представителите на туристическия бранш и контролните органи във Варна. В дискусията участваха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, Коста Базитов, зам.- кмет на община Варна и Стоян Пасев, областен управител на Варна.

Областният управител на Варна Стоян Пасев каза, че в условията на пандемията туристическият бранш е пострадал най-много. „Секторът се крепи на съседните държави. Трябва да направим всичко възможно PCR тестовете да отпаднат преди Великден, каза той.

Зам.-кметът на Варна Коста Базитов увери министър Николова, че варненските и регионалните структури имат готовност да се включат в инициативите за разрешаване на проблемите, свързани с отваряне на пазара на туристическите услуги.

По време на срещата бизнесът постави въпросите за начините за влизане на чужденци в България, както и издаването на визи за руските граждани. Относно чартърите бе споменато, че за април, май и юни има доста анулации и поради тази причина трябва да се действа бързо, за да се намали техният брой.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Животът в Португалия се завръща постарому

Само седмици след като беше сред първите най-тежко засегнати от пандемията, Португалия започна постепенно да се връща към нормалното ежедневие, предаде ДПА. От понеделник барове, ресторанти и кафенета ще могат отново да обслужват клиенти, като ще е позволено да приемат и гости на закрито. За първи път от три месеца […]