Октай пред Фрог: Пеевски го няма да плаща и ДПС играят ” тако и вако” - Мойте новини

Октай пред Фрог: Пеевски го няма да плаща и ДПС играят ” тако и вако”

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Делян Пеевски вече го няма да плаща за изборите. Ако ДПС спечели 300 000 гласа, ще е „берекет версин“. Това каза пред Фрог нюз политическият анализатор Осман Октай. Ето какво още разказа той за процесите у нас: Г- н Октай, вчера председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че Делян Пеевски не е бил от ДПС. И вие ли така мислите?

– Отдавна се очакваше всички, които употребиха Пеевски като посредник, в един момент да се откажат от него. Все едно го е нямало. След като собствената му майка Ирена Кръстева каза, че няма нищо общо с него, защо и партията-майка да не направи същото?! Нали той вече не може да им купува гласове, не може да им осигурява контрол върху циганските квартали, както и комфорт на модела Доган. Реално Пеевски вече е отписан като финансов посредник на това политическо пространство.

– Но нали ДПС наскоро казаха, че застават зад Пеевски относно санкциите по закона „Магнитски“ и поискаха доказателства от САЩ. Защо ще го правят за човек, който няма общо с партията им?

– Те продължават да искат доказателства. Както стана модерно, всички системни политически формации искат доказателства. Без доказателства няма корупция, няма виновни в България. Вие медиите може да си пишете каквото си искате, но ако не дадете железни доказателства, значи нищо няма. Те на това разчитат.

– Струва ми се, че дори от медиите, дори да дадем доказателства, политиците ще излязат с версията, че не са им достатъчни и така да се въртим вечно в един омагьосан кръг.

– Хубавото на това служебно правителство, особено със шефа на МВР Бойко Рашков, е че много бързо съумяха по волята на президента да отнемат най-важните милиционерски бухалки, като отнеха контрола върху службите от Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Сега остава голямата бухалка.

– Коя е тя?

– Главната прокуратура, Гешев, специализираната прокуратура и специализирания съд.

– В разследване на АКФ съветника на Бойко Борисов – Яне Янев казва в таен разговор, че ДПС и Пеевски са дали на Борисов и ГЕРБ около 10 депутата. Вие добре познавате процесите в ДПС. Янев казва ,че един от тях е бившия МВР-шеф Младен Маринов. Възможно ли е това да се случи?

– Янев не е най-достоверният източник. Но винаги съм казвал, че има институционално контролиран вот в България. Той се осъществява чрез контрол върху СИК, върху определени хора в полицейските служби, чрез контрол върху определени административни власти, фирми и т. н. Партиите си разпределят в съглашателство голям избирателен потенциал. ДПС, ГЕРБ, БСП, ВМРО винаги комфортно са го правили. Те не си отстъпват, както казва Янев, а просто не влизат в конфронтация.

– Може ли да ни кажете на практика как изглежда това съглашателство?

– Например знаят си, че избирателна секция „Х“ е за ДПС, другата е за ГЕРБ и т. н. По този начин те контролират целия изборен процес в този смисъл, а не да си отстъпват мандати. А това, което се опитва да каже Яне Янев е съвсем друго нещо.

– Какво ?

– Финансовият посредник, при разграбването на КТБ, осигуряваше осребряването не само на политическата класа, но и на медийната, прокурорската, съдебната, милиционерската и всички които имаха отношение към този процес. Те изпаднаха в невероятна зависимост от лицето Пеевски. Той затова изглеждаше толкова всесилен. Сега всички се отказват от него, но в същото време и треперят, защото в един момент, като той е жив и здрав, тепърва може да изкара много информация за парите, с които са се облагодетелствали. Затова Пеевски има ресурса чрез тези зависимости да кадрува навсякъде, както и във всяка парламентарна група. По същата причина той може да кадрува чрз различни депутати и министри.

– Спомням си скандала, при който Борисов уволни трима министри, заявявайки, че са свързани Пеевски. Това ли имате предвид?

– Точно така. Кадруването в този момент ставаше през Волен Сидеров и Валери Симеонов.

– Като се започва такова отричане от Пеевски, как смятате, че ще реагира той? Ще си затрае ли или ще търси реванш?

– Нямам идея как ще реагира, защото се намира в доста сложна ситуация. Със сигурност ще се опита да оцелее в българското пространство. Но при всички случаи Пеевски ще е голяма опасност за всички елити, които са се възползвали от разграбването на КТБ. Ако ви прави впечатление, ДПС полугласно се отказват от него – че не е бил член на ДПС, а техен приятел. Те играят и „тако и вако“. ДПС са в деликатна ситуация и за предстоящите парламентарни избори. „Магнитски“ е много голям удар срещу тях, защото засяга двама техни човека. ДПС вече не може да претендира за чист либерален образ пред Европа и Америка. Голяма част от техните избиратели ще се отдръпнат. Има голяма вероятност ДПС да загуби между 50 000 и 100 000 гласа сега на изборите на 11 юли.

– А срещата на Мустафа Карадайъ с Реджеп Ердоган няма ли да налее вода в мелницата а ДПС на предстоящия вот?

– Каквото и да ви говорят за избирателите на ДПС, ще ви кажа, че Ердоган не може да контролира младите хора. Ту да гласуват за Касим Дал, ту да подкрепят Лютви Местан, а след това да се обърнат и да гласуват да ДПС. Това няма как да се случи. От гафовете на ДПС и цялата вътрешно-политическа изолация, ако достигнат 300 000 гласа, пак ще е „берекет версин“, казваме ни на турски, което означава добре дошло.

– Какви са настроенията сред етническите турци за предстоящите избори?

– Голяма част от младото поколение живее в големите градове и ДПС не може да осъществи този контролиран вот, който беше преди години. Сега с действията, които е предприело служебното правителство, много трудно ще им стане играта. Сега няма да има голяма възможност за контролиран вот.

– Защо сте толкова сигурен?

– Защото, на първо място, го няма Пеевски да плаща. Второ, много голяма част от работодателите ще се преориентират. И трето – полицейските служби също ще ограничат този процес особено в циганските квартали. Няма как ДПС да получава десетки хиляди гласа от нетрадиционни за тях избирателни райони и секции.

Интервю на Катя Илиева

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кузманов: Фирма, свързана с Божков, е печелила редовно обществени поръчки на БСТ

Министърът на спорта Андрей Кузманов обяви, че фирма, свързана с Васил Божков, е печелила редовно обществени поръчки на Българския спортен тотализатор: "Прави впечатление, че всички големи поръчки се печелят от фирма "Декарт". Днес фирма "Декарт" е на девето място в (санкционния списък по закона – бел. ред.) "Магнитски" – свързана […]