Окончателно: Партията на Слави се отказа от мажоритарния вот

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Смятаме, че е недопустимо българските граждани извън България да бъдат ограничавани в правото си на глас и те трябва да имат равен статут с тези, които са в страната. Даваме избор ЦИК да обяви секциите за гласуване в чужбина на база подадените заявления от предходните избори. Това заяви председателят на Народното събрание и член на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Ива Митева.

От ИТН предлагат и създаването на 32 МИР – чужбина. В момента България има 31 МИР, като в София има три (23, 24 и 25 МИР), а Варна и Пловдив – по два.

Ива Митева посочи, че години наред българите зад граница не са могли да гласуват с преференции.

„Смятам, че ние трябва да вървим напред и да се развиваме. Предложили сме в методиката за изборите за народи представители как да се определи броя на мандатите в 32 МИР“, обясни тя.

Митева допълни, че трябва да отпадне клаузата за избирането на минимум 4 депутати от един Многомандатен избирателен район, тъй като има диспропорционалност. Председателят на Народното събрание даде за пример по-малкото население във Видин.

Според нея може да се проведе електронно дистанционно гласуване по време на президентските избори, които ще се проведат по-късно тази година.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Повишаването на доходите е основен приоритет за Русия

Руският държавен глава посочи нарастването на доходите на гражданите като основен приоритет, съобщи ТАСС. Планирани са действия за подкрепа на семействата. Важното е да се осигури нарастването на доходите на гражданите. Правителството трябва да осигури предвидими цени на основни стоки. Владимир Путин обяви това по време на годишното си обръщение. […]