Нов супер-слух ще позволи на човек да „чува“ прилепи или течове от газовите тръби

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

С иновацията всеки човек може да се снабди със супер-слух, което ще му позволи да улавя акустични ултразвукови вълни с честота над 20 000 Hz, както и да фиксира посоката към източника на звука.

Човешкото ухо може да възприема звукови вълни в диапазона от 20 до 20 000 Hz. Използването на оборудването обаче, създадено от финландски учени, разширява възможностите на човек, като го дарява с възможността да „чува“ и ултразвук.

Възможностите на оборудването бяха изпробвани с прилепи в естествена среда, която се превърна в източник на ултразвукови акустични вълни. Използвайки новата технология, изследователите успяват не само да "чуят" ултразвук, но и да определят посоката на полет на прилепите.

Изобретението има и специфични практически приложения. Например, известно е, че когато възникнат течове в газопроводи под налягане, се генерират ултразвукови вълни, които са незабележими за стандартния слух. Прилагането на новата техника ще позволи на човек своевременно да идентифицира теча и дори местоположението му.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ГДБОП откри огромно количество хероин в Сливен

Между 600 и 700 килограма хероин са били заловени при специална операция на ГДБОП, предадоха от програма „Хоризонт“ на Българското национално радио, позовавайки се на свои източници. Наркотикът е намерен е в склад в Сливен. Операцията и претърсването продължават и в момента. Акцията е съвместна с международни партньори на страната […]