Новите случаи на рак на гърдата са намалели с 1/3 - Мойте новини

Новите случаи на рак на гърдата са намалели с 1/3

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

През 2020 г. броят на новодиагностицираните случаи на рак на гърдата у нас е намалял с една трета. Най-вероятната причина за това е непотърсената медицинска помощ. Това обяснява пред "Монитор“ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тревогата е изразена от лекари онколози у нас по време на приключила наскоро конференция.

"Знаете, че тук всяко забавяне може да е фатално. Кризата около COVID-19 има много лица и ни засяга по различни начини. Вече година и половина вниманието на целия свят е приковано в SARS-CoV-2 – и няма как да не е така. Но ударите, които пандемията нанася върху здравето ни, са повече от един. Напълно възможно е подобно необичайно свиване да се наблюдава и при други ракови и неракови заболявания. А това крие сериозни рискове и последствия“, обясни проф. Александрова.

Тя добави, че преди пандемията ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария са били сред водещите медицински и обществени предизвикателства. Това продължава да е така и сега, не бива да допускаме тези заболявания да излязат извън фокуса на вниманието ни", категоричен е специалистът.

"В момента се борим с криза, причинена от нов за нас вирус. Но "старите“ болести не са си отишли. Дори онези от тях, които от дълги години не са напомняли за себе си. И, да, те биха могли да се върнат. По различни причини. Устойчивостта към антибиотиците може да ни направи уязвими към съвсем безобидни и банални инфекции, да ни върне векове назад. Всеки пробив във ваксинационната програма може да ни хвърли в кошмара на болести, които поколения лекари са срещали основно в учебниците, но не и в реалния живот", категорична е проф. Александрова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Българин ще лежи 18 г. за убийство на старица в Италия

Българинът Дамян Добрев (23 г.) ще лежи 18 години в затвора за убийството на 92-годишна жена, реши съдът в Милано, пише "Труд". Престъплението бе извършено на 5 януари м. г. Трупът на 92-годишната Карла Боси бе открит в жилището си в Ронкето деле Рене до Милано. Смъртта е настъпила от […]