Нова криза! Брюксел поиска от Анкара спешно да поднови приемането на мигранти от Гърция

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Призивът отправи европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, която посети днес гръцкия остров Лесбос. Там живеят на 8 хиляди души, търсещи убежище, тъй като не отговарят на условията за получаване на бежански статут.

На пресконференция заедно с Гръцкият министър на миграцията и убежището Панайотис Митаракис Илва Йохансон говори за условията на живот в лагерите и големия брой мигранти, които живеят на островите.

"Важно е хората да не остават дълго в приемните центрове. Но ако това се налага, трябва да имат адекватни условия за живот там. Важно да свържем това с бърз процес по връщане, за да може всички тези процедури да стават на място", посочи еврокомисарката и допълни:

"В момента има 14 хиляди мигранти на островите. Това е твърде много, има огромно претоварване на островите".

Илва Йохансон обеща европейска подкрепа от 276 милиона евро за построяването на нови мигрантски лагери на островите Лесбос, Хиос, Самос, Кос и Лерос, където живеят близо 14 000 мигранти. Тя заяви, че е наложително да се намерят "нови политически решения", за да се разпредели тежестта между държавите от Общността.

Гръцкият министър Панайотис Митаракис повтори призива на Йохансон, като каза, че Анкара трябва да приеме 1450 мигранти, чиито молби за убежище бяха отхвърлени. Той каза, че се изграждат нови лагери за мигранти, като един от тях – този на Самос ще е завършен до юни, а другите на Кос и Лерос до септември.

Митаракис още веднъж подчерта гръцката позиция, че в момента някои държави от ЕС са изправени пред предизвикателството да охраняват външните граници на ЕС, да разглеждат молби за убежище, да защитават уязвимите, да връщат тези, които нямат право на международна закрила, и да интегрират бежанци".

Призивът на комисар Илва Йохансон към Анкара идва дни преди визитата в Турция на председателите на Европейския съвет и Европейската комисия – Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, където ще се срещнат с президента Реджеп Ердоган. Очаква се именно темата за миграцията да е сред водещите по време на разговорите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дания: Чужденците с "незападен" произход - нежелани

В Дания не искат да има градски гета със зле интегрирани чужденци. Бъдещ закон ще ограничи дела на хората с "незападен" произход до 30%. Радикалните мерки са силно оспорвани. Правозащитни организации в Дания бият тревога заради плановете на датското правителство да затегне още повече имиграционната си политика. В центъра на […]