Ниски лихви по ипотечните заеми поне още една година - Мойте новини

Ниски лихви по ипотечните заеми поне още една година

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Несъмнено лихвите по жилищните кредити са на исторически ниски нива. Това продължава вече трета поредна година и основният въпрос, който вълнува потребителите е докога това ще е така. Единствено на първо място повишаването на цената на заема зависи от определения от Европейска централна банка. Засега няма индикация оттам да предприемат корекция. Според български анализатори промяна няма да има и през 2022 г., тъй като най-малкото няма подобна индикация и на българския пазар.

Депозитите нарастват – вече са над 65 млрд. лв. – в същото време раздадените ипотечни кредити са под 13 млрд. лв., потребителските кредити също са под 13 млрд. лв. Т.е. имаме свъхликвидност в банковата система, доста конкурентна среда и не се очаква през следващата година движение на лихвите в посока нагоре. Естествено, те невинаги ще останат толкова ниски. Лихвите по депозитите невинаги ще стоят нула. Напоследък се говори и че ще трябва да плащаме такси, ако държим по-големи суми като депозити.

„Но сегашната пазарна ситуация, с голямата ликвидност, с голямото търсене и конкурентност между банките – очаквам лихвите да останат такива и през следващата година. Не виждам нищо обезпокоително в пазарната ситуация. Засега пазарът е изключително стабилен. Виждаме в един наистина много активен, доста горещ пазар на имоти, и търсене на ипотечно кредитиране, но все още това не изглежда като балонно търсене и не е притеснително“, коментира Тихомир Тошев, управител на „Кредит Център“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Политолог: Имаме двама шоумени, които се борят за една и съща публика

"Ако преди имахме шоумен, който 12 години подред ни предлагаше едно и също шоу, сега вече имаме двама шоумени, които се борят за една и съща публика". Това комeнтира пред БНР политологът Георги Киряков, коментирайки съперничеството между Слави Трифонов и Бойко Борисов. "Няма как в тази ситуация да очакваме смислен […]