Николай Василев: Нямаме нужда от банка за развитие

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

„Според мен горе-долу, откакто сме влезли в ЕС, темите за икономическа политика, думите – инвестиции, бизнес, капиталови пазари, реформи – почти са изчезнали от действията на политиците. Икономиката си кара по инерция. Политиците си имат доста друг дневен ред, в който други неща са по-интересни. Но компетентността и визията в областта на икономиката, бизнеса и инвестициите е на по-заден план. По-лошото е, че не виждам различно напред”. Това заяви пред Диана Найденова в "Карай направо" бившият министър на икономиката от правителството на Симеон Сакскобургготски – Николай Василев.

Той подчерта, че подкрепя напълно действията на служебния министър на икономиката по отношение на Българска банка за развитие, а именно първо да се осветли ситуацията, която в момента е доста драматична. „Подкрепям идеята му за лимит от 5 млн. лева, но ако той спре само дотук – след време едно друго правителство ще започне да прави каквото си знае и след 10 години ще си задаваме същите въпроси”, категоричен е Василев.

Според него не е трябвало да има държавна банка изобщо. „Ако икономическият министър отиде по-далече и каже, че според него – дори той да не го направи, защото мандатът му е кратък, да каже, че според него банката трябва да се приватизира и държавата няма нужда от нея – то тогава трябва да го подкрепим. Ако той не го направи, това означава, че няма намерение нищо друго да прави”.

Василев подчерта, че според него няма нужда от такава държавна банка, защото тя е също като останалите държавни предприятия. „Където е имало държавни компании в условията на прехода последните 32 години винаги историята е една и съща. Те може по едно време да са печеливши. Но идва едно следващо правителство, което ще ги оплеска. В крайна сметка те винаги завършват по един и същи начин”.

Проблемите с държавната банка са няколко. „В България има достатъчно голям брой частни банки и пари в държавата има много. Кредитите на банковата система растат всяка година рекордно като количество. Всяка една фирма, която заслужава и може да си уреди кредит от частна банка – тя може да си уреди такъв кредит и изобщо не е работа на държавата и на икономическия министър да се занимава с този въпрос. Когато обаче държавата има банка се случват следните неща. Първо – тези малки и средни фирми, които не могат да вземат кредит от частни банки, те и от тук няма да вземат кредити, защото не са близки до съответната управляваща партия, не искат да дават рушвети, нямат обезпечения – и те няма да вземат кредит. Само така работи банката. А това означава, че тя е всичко друго, но не и банка за развитие. Тя е банка за развитие на няколко олигархични групи”, заяви бившият икономически министър.

И допълни: „Пазарна икономика, в Източна Европа, в годините на прехода – забравете за ефективни държавни предприятия. За мен най-добре работи тази част от икономиката, която е в частни сектор и няма нищо общо с държавата”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Задържаният след убийството на 7-годишното момиченце вече е с повдигнато обвинение

Задържаният 15-годишен след жестокото убийство на 7-годишното момиченце в покрайнините на село Ковачевци вече е с повдигнато обвинение, предаде БНТ. От прокуратурата заявиха, че става въпрос за убийство, извършено с особена жестокост. Според роднините детето е било изнасилено, назначени се експертизи, които трябва да установят дали това е така. За […]