Над 50% е смъртността сред пчелите в цяла България

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Смъртността сред пчелите в цяла България е над 50%, което е необичайно. Това е основно от натравяния на хранителните запаси на пчелите. Министерство на земеделието се опитва неистово да скрие този проблем. Това заяви пред бТВ Ясен Янев, председател на Българските свободни пчелари.

По неговите думи, ако пчеларите се оплакват, ще бъдат санкционирани. Според него проблемът е в Наредба 13, срещу която са протестирали и дава възможност земеделските площи да се пръскат с вредни препарати.

Нашите искания са прокуратурата да си свърши работата и да спре да защитава така наречените олигарси и да помогне на хората. Всички, които са замесени в тези пръскания, да си получат заслуженото, каза Янев.

В Североизточна България също регистрират празни кошери и висока смъртност на пчелите. Смъртта на пчелите е още преди да е започнало сезонното пръскане на обработваемите площи с пестициди.

Според сдруженията на пчеларите това е необичайно явление. Има пчелини, където смъртността е над 50% от кошерите. Обичайната смъртност на пчелите след зимния сезон е под 10%.

В община Тервел смъртността на пчелите е над 90%.

"Есента съм зазимил 160 пчелни семейства, от които имам 11 живи. Според мен причината е отравяне с пестициди. През лятото пчелите събират хранителни продукти и стигне ли се до некачествения прашец и мед, започва масовият мор", каза пчеларят Петър Петров.

По думите му те постоянно сигнализират на институциите и проблемът е от 3-4 години. "Стана много сериозен, докато тази година стана страшен. Лабораториите изследвания се заплащат от пчеларите, което няма как да стане – 420 лева е едно такова изследване. Начинът, по който се правят тези изследвания, е противопоказен", каза Петров.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Търси се споразумение за Каталуния

Партията Заедно за Каталуния ще се въздържи при гласуването за кандидатурата на Пере Арагонес за следващ регионален ръководител, съобщи ТАСС. Партията е основана от Карлес Пучдемон. Той беше ръководител на региона. Трябваше да напусне след опита за провеждане на референдум за независимост. Без тази подкрепя Арагонес вероятно няма да получи […]