Минчо Спасов за ФАКТИ: Трифонов постъпи джигитски. Василев изгуби поста си под натиска на ДПС - Мойте новини

Минчо Спасов за ФАКТИ: Трифонов постъпи джигитски. Василев изгуби поста си под натиска на ДПС

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Предложеният състав за кабинет от Слави Трифонов припомни управлението на НДСВ и "Тройната коалиция". По темата за атаките срещу предложеният за министър-председател Николай Василев, които се сипят през последните дни, потърсихме за коментар адв. Минчо Спасов, който от 2005 г. беше зам.-председател на ПГ на НДСВ. Ето какво каза той пред ФАКТИ:

Коментирахте, че Слави Трифонов си слага „таралеж в гащите“. Как виждате отношенията между лидер на спечелилата партия и „външен“ премиер експерт?

Изразът беше употребен в положителен смисъл, а именно, че Николай Василев е човек с характер. Той отстоява вижданията си и разботи упорито, за да ги осъществи. На Слави Трифонов ще му е трудно да наложи нередни неща на Василев, защото той е принципен човек, който работи по правилата.

Това, че Трифонов предлага за премиер лице извън собствените му партийни структури е екзотичен и интересен подход. Съвсем друг въпрос е дали ще има сили да го наложи този кабинет.

Мислите ли, че ще получи подкрепа?

По-важното е, че това, което се случи беше смел ход от страна на Слави Трифонов, „джигитски“, както се казва. Но Мая Манолова му отговори също с джигитски ход, предлагайки сегашното правителство да остане с мандата на една от избраните партии.

Това юридически възможно ли е?

Абсолютно е възможно да се случи. Партията, на която е възложен мандат да състави правителство може да предложи лица, които иска, стига да са български граждани.

Неопитността на голяма част от състава на проектокабинета на ИТН проблем ли е или позитив?

Аз съм „за“ младите хора да влизат в политиката, затова и аз лично излязох. Всяка житейска и политическа задача има повече от един отговор. Правителство, оглавявано от Николай Василев е един от верните отговори, но правителство, оглавявано от ген. Янев също е верен отговор, стига действията на тези правителства да съответстват на обществените нужди. Засега служебното правителство се справя отлично и вариантът, предложен от Манолова, може да върши работа.

Упреците към Николай Василев заради Оперативна програма “Административен капацитет“, проблемни приватизации и др. могат ли да натежат като аргумент, че фигурата му е твърде компрометирана за премиерския пост?

Аз не споделям твърдението, че той е компрометиран. Навремето той беше като камъче в обувката на коалиционните ни партньори. Той загуби поста си именно под натиска на ДПС, защото искаше да приватизира „Булгартабак“, а „Булгартабак“ беше ресурс, който ДПС използваше за политически цели, за да държи под контрол определен електорат. Така, че в биографията на Николай Василев преобладават решително позитивните неща, които той е направил. Спомнете си транслитерацията, Института по публична администрация. Проблемът с калинките не съществува от времето на ГЕРБ, но първият, който предприе реални мерки за преодоляване на това, беше Николай Василев чрез създаване на специален институт, който да обучава кадрите в администрацията. Друг въпрос е дали в момента този институт не е деградирал след управлението на ГЕРБ, но така или иначе усилията на този човек в 60-70% са били довеждани до успешен край.

Негативните медийни оценки се дължат на това, че тези, които държаха медиите и тези, които ги държат още, не харесваха нещата, които Василев вършеше, а те бяха в полза на България, но не и в полза на медийни магнати.

Това, което припомняте, отхвърля ли обвиненията, че зад проектокабинета на ИТН стои ДПС? Изобщо как гледате на теорията, че има кукловод?

Мога само да кажа, че Николай Василев беше един от най-недолюбваните от ДПС кадри по време на Тройната коалиция. Те осъществиха огромен натиск върху Негово Величество Василев да бъде махнат от поста министър на икономиката, както по-късно свалиха и Лидия Шулева, която продължи усилията за „Булгартабак“. Не може да бъде обвиняван Василев, че е човек на ДПС.

Виждате ли в програмата на ИТН поредно отлагане на съдебната реформа?

Тази тема може да бъде много разширена с гл. прокурор и КОНПИ, защото преди 3 дни ЕСПЧ излезе с едно разгромяващо решение, в което се казва, че досега законодателната и юриспруденционна практика, правораздавателната практика, да не се обвързва имуществото, което се конфискува с престъпна дейност, е недопустима. Това обръща с главата надолу КОНПИ като философия, като институция и като практика. И това решение на ЕСПЧ ще постави въпроси пред законодателя, които той досега не е имал.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Антикорупционната комисия проверява „Златния гьол“

Антикорупционната комисия проверява „Златния гьол“ на ГКПП "Капитан Андреево", научи bTV от свои източници. КПКОНПИ проверява как е била проведена обществената поръчка от март 2013 г. и по-специално как фирмата ПФС ЕООД е била избрана измежду 4 фирми за изпълнител на дейностите по дезинфекция. Според данните дружеството не е имало […]