Министерството на туризма подпомогна 77 дружества с 5,1 млн. лева

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Министерството на туризма е направило четвърто плащане към туроператори и туристически агенти, с което следва да бъдат компенсирани потребителите за неосъществени пътувания в периода 01.03 – 31.12.2020 г. Били са изплатени безвъзмездни средства на още 77 дружества, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, като общата сума възлиза на 5 115 092, 95 лева.

Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 760,00 лева, а най-голямата достига над 1,085 млн. лева, съобщават от Министерството на туризма.

До момента общо финансираните предприятия са 473, а предоставените им средства – 29 117 386, 72 лева.

Средствата се отпускат от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лева. Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.

Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството, като помощта е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти. Тя трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

На 22 март 2021 г. изтече крайният срок, в който могат да бъдат подавани документи за кандидатстване за държавна помощ от 51 млн. лв. Изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Руски лекари: Навални да получи бързо медицински грижи!

Десетки руски лекари отправиха призив намиращият се в затворнически лагер опозиционер Алексей Навални да получи бързо медицински грижи, след като беше публикувана информация за неговите проблеми с гърба, предаде ДПА. Във видеоклип и открито писмо до управата на затворите, докторите призоваха за подходящо лечение, което да предотврати "опасността за живота […]