Мартин Димитров и Владислав Панев внасят законопроект в помощ на бизнеса

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Ключова антикризисна мярка за намаляване на законната лихва при забавени плащания. Такова изменение на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) внесоха депутатите от "Демократична България" Мартин Димитров, Владислав Панев и Георги Ганев. За внасянето на законопроекта съобщи Димитров в своя Фейсбук профил.

Автор на законопроекта е Петър Славов – колега на Димитров в "Групата за натиск", а идеята дошла от Вили Лилков. Самият законопроект е написан преди години. В миналото е гласуван на първо четене, но е бил блокиран, казва Димитров. Това е добър пример, как се готви подобен важен законопроект, посочват авторите, защото в мотивите има извършено изследване на почти цялото законодателство на ЕС по темата.

"Предлагаме законната лихва при забавени плащания да бъде намалена на не повече от основния лихвен процент /ОЛП/ + 4% за гражданите и не повече от ОЛП +8% за фирмите (сега е ОЛП +10% за всички)", пише Димитров.

Защо е важно:

"Кризата ще доведе до огромен ръст на забавените плащания към банки, сметки за парно, ток, вода, плащания към мобилни оператори. В общия случай се дължи законната лихва, която в момента е толкова висока, че е санкционираща, вместо да бъде компенсираща. Ако не се вземат мерки, плащанията за лихви ще натоварят прекомерно хората и бизнеса. Държавата се превръща в съучастник в натоварването на гражданите с несправедливи и прекомерни плащания!", допълва той.

Европейската практика:

"Много европейски страни имат диференцирана законна лихва при забавени плащания за гражданите и бизнеса. Нашето проучване показва, че размерът на законната лихва в България е една от най-високите в целия ЕС. Например в Австрия законната лихва е 4% за физически лица, а в Германия е 5% + ОЛП. В Литва и Латвия е 5% и 6%, съответно, за граждани", обяснява Димитров.

"Защо няма промяна вече 20 години – на 08.06.2016 г. Мартин Димитров, Петър Славов и други народни представители в миналия парламент внасят законопроект със същото предложение – законната лихва при забавени плащания да бъде намалена на не повече от ОЛП + 4% за гражданите и ОЛП +8% за фирмите. Законопроектът минава на първо четене и след това е блокиран, защото статуквото не желае промяната!", завършва Мартин Димитров.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Спрягана за бивша на Хамилтън и Алонсо лъсна чисто гола в мрежата (СНИМКА)

Руската красавица, Вики Одинцова, отново даде на мъжката си аудитория точно това, което иска. Спрягана за бивша на пилотите от Формула 1 – Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо, се пусна чисто гола в черно-бяла снимка, на коятo цялата ѝ изваяна фигура е подчертана отлично. Кадърът не трябваше да чака дълго, […]