Марая Цветкова за ФАКТИ: Изборите в няколко общини в никакъв случай не са представителна извадка за страната - Мойте новини

Марая Цветкова за ФАКТИ: Изборите в няколко общини в никакъв случай не са представителна извадка за страната

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Частични местни избори се проведоха вчера в Благоевград и още седем кметства в страната. По информация на ЦИК в страната бяха използвани 180 машини, а единствено с една машина имаше проблем (случаят е от Сърница). Следващата неделя за кметския пост в Благоевград на балотаж ще се борят Илко Стоянов от "Има такъв народ" и Румен Томов, който е подкрепен от БСП. На първия тур кандидатът на ИТН поведе с 35.32% от вота, следва го Томов с 28.65%, трети е подкрепеният от ГЕРБ Антон Тодоров с 19,6%. Избирателната активност пък беше отчетена рекордно ниска – по-малко от 28%.

За да говорим за провелите се частични избори в Благоевград и изводите от тях, от ФАКТИ се свързахме с политолога Марая Цветкова. Разговора ни четете в следващите редове:

– Г-жо Цветкова, приемате ли тези местни избори като умален модел на парламентарните избори на 11 юни?

– Не, парламентарните избори и частичните местни такива имат различни функции. Второ, колкото и да се опитват всякакви страни да обясняват, че това е генерална репетиция, очевидно дори не са участвали в училищните тържества. Генералната репетиция се прави с всички участници, които присъстват на място и изпълнят задачата си в колаборация с останалите участници от екипите. Изборите в тези няколко общини в никакъв случай не са представителна извадка за страната.

– Какво ни показват резултатите?

– В изборите за кмет в Благоевград няма нищо изненадващо, трябва да изчакаме балотажа, за да разберем кой ще победи и от кого ще е договорил подкрепа. В другите седем кметства има няколко интересни случая. В село Сърница печели единственият кандидат на изборите Кемал Кемал, а пък в село Вресово отново единственият – Мустафа Мустафа. В село Цани Гинчево брат и сестра се състезават от името на ГЕРБ и на БСП, като впоследствие печели братът Иван Иванов. Общата равносметка е: 1 победа за ГЕРБ, 3 за ДПС, 1 на независим кандидат (бивш член на ДПС, а сега от ГЕРБ) и три балотажа в Благоевград, Памидово и Ясен. Като цяло прави впечатление силното присъствие на ДПС в тези общини и отсъствието на повечето партии.

– Какви изводи можем да си вадим от вота по отношение на машинния вот?

– Оказва се, че гласуването с машини не е чак толкова трудно за гласоподавателите. Лошото е, че противниците и защитниците на машинното гласуване винаги преекспонират тезите си. Вчера основен дебат пък беше една спряла да работи машина уж заради жегата, която после се включила безпроблемно, но теориите, че щели да ни трябват и вентилатори, заляха медийното пространство. Все пак остават легитимни притеснения заради възникването на всевъзможни сценарии на 11 юли.

Не изключвам конкретни партии да организират по такъв начин гласоподавателите си, че да бъде нарочно забавено стандартното време за гласуване на човек. Това би лишило част от гражданите, решили да гласуват, от това им право.

От друга страна, членовете на секционните комисии не съобщиха за апокалиптични грешки в изборния процес. Единственият неоспорим плюс на машинното гласуване е, че “партията на невалидните бюлетини” няма да получи своето представителство чрез порочните практики изкривяващи действителните резултати на останалите партии.

– ГЕРБ остават трети в Благоевград – какви според Вас са причините за това?

– Причините за това, че официалният кандидат на ГЕРБ остава трети по-скоро се коренят в някакви проблеми от местно равнище. Първо, Благоевград не е бил бастион на ГЕРБ. Второ, трябва да отбележим, че в партия ГЕРБ имаха проблеми с бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов, който през изминалата година напусна партията и сега работи против тях под шапката на “Републиканци за България“. От друга страна кандидатът на ИТН Илко Стоянов е бил приближен до ГЕРБ, а сега дори получи подкрепата на СДС. Опитите за преекспониране на тези изборни резултати са излишни.

– В генерален план може ли „Има такъв народ“ да спечели изборите на 11 юли? На 4 април ИНТ бяха втори по брой гласове в Благоевград, преди тях бяха ГЕРБ – сега „ИТН“ са първи.

– Социологическите проучвания все още дават минимална преднина на ГЕРБ, но ако оставим настрана тези данни, а се опитаме да анализираме цялостно ситуацията, то ИТН със сигурност има голям шанс да се окаже първа политическа сила. Към този момент, дори отказът на Слави Трифонов да се яви на изборите и слабата им кампания, сякаш не е достатъчен да потуши динамо ефекта от влизането му в политиката.

– Станахме свидетели на ниска избирателна активност – да ни притеснява ли това?

– Ниската избирателна активност за кмет на Благоевград е притеснителна, но трябва да видим дали тя няма да се вдигне по време на балотажа. Не мисля, че с лека ръка можем да направим заключение, че и на парламентарните избори ще е така. Все пак парламентарните избори са фокус на това лято и Благоевград не е представителна извадка за страната. Ако има опасения за ниска избирателна активност на 11 юли, те не следва да бъдат съпоставени с вчерашните частични местни избори.

– От днешна гледна точка, как виждате разпределението в 46-тото Народно събрание?

– Трудно е да се каже. За мен тези избори ще бъдат определени от тези, които получат трето и четвърто място. До голяма степен най-важни се оказват резултатите на ДПС и "Демократична България". Именно тяхното представяне, ще е разковничето при сформирането на следващата власт.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Илиян Василев: ИТН показа, че има твърд електорат

Ниската избирателна активност е най-важния резултат от изборите в Благоевград. Има много обяснения, но няколко са най-достоверни. Първо, кметските избори и сагата около тях са евъргрийн и не са достатъчен мотивационен фактор, за да изкара хората пред урните. Парламентарните са. Второ, контролираният вот /купения/ се ограничава от машинното гласуване по […]