Маорите са първите изследователи на Антарктида - Мойте новини

Маорите са първите изследователи на Антарктида

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Полинезийските мореплаватели вероятно са достигнали до Антарктида първи. Според заключенията на учени, описани в ново проучване, те са покорили замръзналия континент стотици години преди западните изследователи, на които обикновено се приписва откриването му.

Проучването, публикувано в издание на Кралското общество на Нова Зеландия показва, че маорите са достигнали Антарктида преди първите западняци през 20-те години на миналия век.

Новозеландските изследователи са проучили традиционни разкази, исторически произведения на местното изкуство и неакадемични източници, търсейки връзка между маорите и Антарктида.

"Когато съберете всички тези сведения става ясно, че историята на връзката между маорите и Антарктида е много дълга", казва ръководителката на проекта Присила Уехи.

Polynesian seafarers are widely regarded as some of history's greatest sailors. #FMTNews https://t.co/FWgboIUFbM

— Free Malaysia Today (@fmtoday) June 14, 2021

Полинезийците масово са смятани за едни от най-големите мореплаватели в историята, които са се придвижвали на огромни разстояния между тихоокеанските острови със своите лодки.

Изследователите смятат, че първото пътуване до антарктически води дори е предшествало пристигането на маорите в Нова Зеландия през 14-и век.

"Открихме полинезийски сведения за пътувания до антарктически води от Хуей Те Рангиора и неговия екипаж на кораба Те Иви О Атеа, датиращи вероятно от началото на 7-ми век", допълва Уехи.

Устните разкази на маори, проучени от изследователите, се отнасят до "мъгливо и тъмно място, което слънцето не достига" и върхове, наподобяващи айсберги, "пронизващи небето без растителност".

Маорски скулптури и тъкани изделия също свидетелстват за тези изследвания на Антарктида.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Изцяло нов проект за недовършен жизненоважен имот

„Ако се прекрати договорът за реконструкция между Министерство на здравеопазването и избрания консорциум за строеж на Националната детска болница, се отдалечаваме с 10 години от реализацията на този проект“, каза пред БНР инж. Иван Алексиев, изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания” EАД. Дружеството е с предмет на дейност за извършване […]