Кьовеши: Делегираните прокурори ще бъдат напълно независими от главния прокурор

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вече сме получили дела от националните власти и от ОЛАФ. Става дума за 300 случая и 120 частни жалби. Част от тях са от България, но не всички. Сигурна съм, че процесът по изпращане на дела от България към Европрокуратурата ще бъде ускорен, каза на пресконференция днес европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Ще се вземе решение от коя компетенция са сигналите, които получаваме. Но ако има достатъчно информация, ще започнем разследване по всеки от тях, посочи още тя. Ако българите имат сигнали, които са важни за нас, могат да ги докладват направо на Европейската прокуратура, каза Кьовеши и допълни, че само една независима съдебна власт може да въздаде правосъдие.

Кьовеши обеща, че ако някой политик се обади на делегиран европейски прокурор, за да му оказва намеса, тя ще направи всичко възможно този случай да стане публичен. И добави, че европейските делегирани прокурори ще бъдат напълно независими от главния прокурор.

Следващата сряда започва нова процедура по подбор на нови делегирани прокурори от България за Европейската прокуратурата и вече сме се разбрали какви да са критериите за техния избор, каза Кьовеши.

Тези прокурори трябва да са независими и да имат достатъчно опит в борбата с корупцията, прането на пари и всички престъпления от юрисдикцията на Европейската прокуратура. Надявам се скоро да има ново предложение от България за тези позиции, допълни тя.

Тя припомни, че съставът за България не е напълно запълнен. Нужни са още шестима делегирани прокурори, които да бъдат назначени за службата в София, както и следователи и разследващи служители. След срещите вчера и днес вече има конструктивно решение.

Кьовеши добави, че европейската прокуратура има нужда от опитни, дръзки и смели прокурори.

Европейският главен прокурор обясни, че делата в институцията ще бъдат разпреределяни на случаен принцип. След това ще се осъществява надзор от постоянни състави дали съответното дело не се разследва прекалено дълго време и ще се проверява какви точно действия са извършени по него. Когато прокурорът иска да финализира делото, съответният постоянен състав ще решава дали то е готово да се внесе в съда. Ще се разследват злоупотреби с финансови средства, пране на пари, трансгранични измами и други, осъществени след 2017 г., като щетите трябва да са за над 10 млн. евро.

"Няма краен срок, в който да обещая конкретни резултати, но нямам съмнение, че такива ще има", каза още Лаура Кьовеши. Тя също така обясни, че няма държава в ЕС, в която да няма престъпления с европейските средства.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Адв. Петър Славов за ФАКТИ: Старата ЦИК системно саботираше - наемаше машини на абсурдни цени, на които може да ги купи

1500 – това е броят на допълнителните машинните терминали, необходими за машинното протичане на вота на 11 юли. Машините за вота на 4 април – 9600 на брой, бяха доставени от „Сиела Норма”. Разбра се обаче, че доставката на новите 1500 машини от същата фирма би било проблем заради високата […]