Коронавирус: защо излекуваните имат само ограничена защита

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Данни от нова студия, проведена в Германия, показват, че който е прекарал инфекция с коронавирус в лека форма или дори без симптоми, не разполага със силен имунитет срещу повторна зараза.

Който е прекарал инфекция с коронавирус, на първо време е защитен от повторно заразяване, тъй като имунната система е образувала съответни антитела. След известно време обаче антителата се губят. Все пак това не означава, че оздравелият не разполага с никаква защита. Независимо от изчерпания ефект на антителата, организмът е защитен с помощта на т.нар. Т-клетки, в които се съхранява паметта за прекараната инфекция.

Наличие на "неутрализиращи" антитела

Едно ново изследване на германския Център по невродегенеративни заболявания показва, че всеки пети оздравял само след половин година вече не разполага с антитела срещу болестта. Между април и юни 2020 в региона на Бон са били изследвани 5 100 души за наличие на антитела срещу коронавирус. У 22-ма от изследваните са били установени „неутрализиращи“, т.е. особено активни антитела, които са способни да предотвратят проникването на коронавируса в организма. Преобладаващата част от въпросните хора обаче са имали само леки или дори никакви симптоми, много от тях дори не са предполагали, че са прекарали Ковид.

Наличието на такива антитела показва наличието на по-ранен контакт с новия коронавирус. Това е било доказано по безспорен начин с помощта на специфичен тест, на който реагира само новият коронавирус, но не и останалите сходни вируси от същата група, които са добре известни от години и които предизвикват само сезонни инфекциозни заболявания.

През септември 2020 година, т.е. 120 дни след първото взимане на кръвна проба, всички положително тествани за коронавирус са били изследвани отново. У повечето от тях концентрацията на неутрализиращи антитела е била вече значително по-ниска. Този факт показва, че имунитетът след една лека или асимптоматична инфекция с коронавирус е краткотраен.

Все пак, наличието на антитела не е решаващият фактор за имунната реакция на организма, казва д-р Ахмад Азис – един от авторите на актуалната студия. Той добавя: „Антителата явно намаляват относително бързо, но имунната система разполага с достатъчно други инструменти, за да се противопостави на патогенните организми“.

Т-клетките и други защитни компоненти

Антителата са несъмнено важни, но те са само елемент от един значително по-голям арсенал от защитни средства. Други студии показват например значението на един друг компонент, какъвто са клетъчните имунни реакции. Те продължават да играят роля, независимо от намаляващата концентрация на антителата. Известно е например, че независимо от липсата на антитела, някои хора остават защитени от болестта благодарение на т.нар. Т-клетки.

Наличието на тези клетки може би обяснява защо близо една пета от хората, които са заразени с коронавирус, не развиват изобщо никакви или само леки симптоми на Ковид. И защо ваксините постигат твърде висока степен на защита дори само след първата доза. Може би предишна инфекция с други видове коронавируси създават в организма имунна „памет“ и известна защита, включително и срещу новия патоген.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

38 тона кашкавал за държавния резерв липсват от мандрата в Елена

Липса на близо 38 тона кашкавал за държавния резерв е установена в мандрата в град Елена. На дружеството е наложена глоба от 7 000 лева, която беше потвърдена от Великотърновския административен съд. По договор млекопреработвателното предприятие в Елена е съхранител на държавни резерви и военновременни запаси. При две проверки на […]