Как Столична община бяга от отговорност за Самоковско шосе - Галина Бел пред ФАКТИ - Мойте новини

Как Столична община бяга от отговорност за Самоковско шосе – Галина Бел пред ФАКТИ

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Управлението на Столична община от години е потресаващо слабо за стандартите, които се налагат в градовете от повечето страни членки на Европейския съюз. Този факт е всеизвестен и извън София и изненадани няма (разбирайте – знаем си ги нашите), но казуси като този със занемаряването на Самоковско шосе буквално вадят от релси гражданите на столицата.

Посредством кореспонденция между СО и район "Панчарево" става ясно, че подопечната на Йорданка Фандъкова голяма община иска да избяга от отговорността си за Самоковско шосе, прехвърляйки я на районната община, тоест на район "Панчарево", която разполага с "трохи" за ремонт на инфраструктура.

За този цинизъм на Фандъковата администрация ни алармира г-жа Галина Бел, председател на "Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне", с която от ФАКТИ разговаряхме по този проблем, който, разбира се, далеч не е единствен за район "Панчарево". Само обсъждайки този, става дума за още няколко наболели такива, които са ненормални за държава член на Европейския съюз.

"Ние като гражданска организация вече 4 години се борим за решаването на многобройните проблеми на Панчарево и Кокаляне – един от които е лошото състояние на Самоковско шосе в отсечката, която обслужва двете села. Изписахме много писма, проведохме и доста срещи със Столична община и АПИ, организирахме протести, писахме и до медии. Във времето чухме много обещания и се поеха много ангажименти, но до този момент няма никакви действия. На последната среща с АПИ през юни 2020 година присъстваше и представител на Софийска вода, защото трябваше да се уточни в какъв срок могат да бъдат подменени около 1 километър водопроводни тръби, за да може да започне рехабилитацията на пътя. Оказа, че са им необходими 2 години, което на практика означава, че рехабилитация може да започне едва през 2023 година, и то ако се намери финансиране. Дотук добре, но Столична община междувременно е длъжна да се грижи пътят да бъде ремонтиран и поддържан в добро състояние, което е правила и досега. Тази година обаче не са извършвани никакви ремонтни дейности, пътят е в много лошо състояние, което застрашава всички преминаващи по него, включително и автобусите на градския транспорт", разказа Галина Бел пред медията ни.

"От Сдружението пуснахме запитване до районния кмет г-н Гюров – кога се планува това да бъде свършено. От отговора, който получихме, с изненада научихме, че Йорданка Фандъкова и подопечният ѝ заместник-кмет г-н Джоргов изведнъж са решили, че район Панчарево трябва да поеме този ремонт. Както е известно на всички, средствата, които се отпускат на всички райони кметове в София, са меко казано мизерни и са крайно недостатъчни за ремонти на улици и тротоари, въпреки обещанията на кмета Фандъкова за повече инвестиции в кварталите. Район Панчарево е най-големият район в София и 33% от цялата площ на града. В него има 10 големи села, чиито улици и тротоари трябва да бъдат поддържани и ремонтирани с 800 000 лева, които са отпуснати от Столична община за 2021 година. Като ги разделим на 10 се получават 80 000 лева на село. С тази сума не може да бъде качествено ремонтирана дори една улица, а г-жа Фандъкова очаква от района да ремонтира и безобразно разбитата отсечка от 6 километра на Самоковско шосе. Освен това нека не забравяме, че в нашия район има големи села като Лозен, Бистрица, Казичене, Панчарево, Герман. Улиците буквално се разпадат, защото никога няма достатъчно средства за ремонти и поддръжка вече десетилетия", добави председателят на "Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне"

"Знаете, че район Панчарево е изключително атрактивен поради местоположението и природните си дадености. Тук се дават разрешителни за строеж и се строи с големи темпове, жителите се увеличават, въпреки липсата на канализация и адекватна инфраструктура, а Столична община и в частност кметът на София Фандъкова се държат така, сякаш този район не съществува. Тя самата е от Самоков и вероятно често ползва Самоковско шосе, когато посещава родния си край и се чудим как не ѝ прави впечатление колко опасен е той?!", констатира Галина Бел.

"Смятаме, че прехвърлянето на отговорности и измъкването от отговорност на г-жа Фандъкова и Столична община са абсолютно недопустими и е крайно време да се вземат сериозни мерки за подобряване на инфраструктурата във всички райони на София. Време е да бъдат подсигурени удобно и бързо придвижване на софиянци до работните им места – така както е в нормалните държави, защото ние сме тези, които осигуряват средства в бюджета, който трябва да се грижи за удобството на гражданите. Вече текат разговори с активни жители от други квартали (б.р. респективно други райони) на София и ако не се вземат мерки, Йорданка Фандъкова да очаква големи протести пред сградата на Столична община още през есента с искане за оставка! Това безхаберие във всички сфери не се търпи вече! Не искаме повече да слушаме обещания, искаме реални действия и европейска столица, която да е удобна, чиста и достъпна за всички! Очакваме също в най-скоро време отсечката на Самоковско шосе от Горубляне до края на Кокаляне да бъде ремонтирана, тъй като тя не обслужва само двете села, но и всички, които идват да отдъхват тук през уикендите и почивните дни. На една от срещите ни с г-жа Фандъкова през 2019 година тя обеща, че ще направи всичко възможно след приключване на ремонта на Южната дъга тази рехабилитация да бъде започната и ние очакваме този ангажимент да бъде изпълнен!", заяви още тя.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Христов: Местното СДС подкрепи кандидата на ИТН в Благоевград

Местните структури на СДС са подкрепили кандидата на ИТН на частичните местни избори за кмет в Благоевград, съобщи председателят на партията Румен Христов в студиото на „Лице в лице“ по бТВ. Няма коалиционно споразумение между ГЕРБ и СДС по отношение на местните избори и на национална конференция структурите на партията […]