Как се променя Законът за хазарта? Чрез поправката в „извънредния“ закон за … изборите

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Законодателната практика на ГЕРБ да се пробутват всякакви изменения в правния мир през преходните и заключителни разпоредби на законопроекти, нямащи никакво, ама никакво отношение към съответната тема, завзема нови висини. По правило въпросните преходни и заключителни разпоредби би следвало да се използват, за да се синхронизира законодателството, когато промените в даден акт водят със себе си до изменения в друг.

Извънредният закон за избори в пандемия – приет по принцип. Май ще се пренаписва

Не и според управляващите от ГЕРБ. Сега шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и още няколко нейни съпартийци депутати са решили, че е много подходящо да "пипнат" едни срокове в Закона за хазарта. Но не чрез нормалния законодателен механизъм –  като се внесе законопроект за изменение на Закона за хазарта, който, както е по конституция, да се гласува на две четения. А като се добавят 2-3 текста между двете четения на промените в  т. нар. извънреден закон, приет заради пандемията, който сега е в дневния ред на Народното събрание, за да се намери вариант как избирателите, поставени под карантина към датата на парламентарните избори на 4 април, да не бъдат лишени от правото си на вот. 

Комисията по хазарта се закрива. НАП поема контрола над сектора

Менда Стоянова и компания искат Националната агенция по приходите (НАП), която бе натоварена да се занимава с издаване, удължаване и изменения на лицензи за хазарт, да получи 3 месеца отсрочка, за да довърши преписки, започнати от закритата Държавна комисия по хазарта, или такива, постъпили след август 2020 г. От лятото на миналата година са в сила новите правила и правомощията на НАП в хазарта.  Според депутатите дадените първоначално 6 месеца явно не са стигнали на данъчната администрация да се справи и преписките са "текущи". Според вносителите на предложената "по другия начин" поправка всъщност тя е в интерес на кандидатствалите за удължаване или издаване на нов хазартен лиценз, които са в процедура. 

Второто, което искат от ГЕРБ, е до произнасяне на НАП по текущи преписки за лицензи, да важи за такива, които са изтекли сред 1 януари 2020 г. 

По същество за изборните правила нови предложения от депутатите няма. Срокът за редакции по правилата за провеждане на избори в извънредна епидемична обстановка изтича във вторник – 26 януари. 

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Трагедия с полицай в Сливо поле

Полицай се е самоубил днес преди обед в град Сливо поле. Става дума за Ваклин М. на 45 години, младши районен инспектор от "Охранителна полиция" На мястото има следователи, не мога да коментирам нищо повече, каза кметът на общината Валентин Атанасов, пише Монитор бг. Според първоначалната информация 45-годишният мъж е […]