Какво ни казва кокаинът в тоалетната

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Актуални проучвания от Берлин показват: остатъците от кокаин в отпадните води са нараснали значително. Очевидно в пандемията все повече хора посягат към кокаина.

Консумацията на кокаин се е увеличила още повече във времената на пандемия, сочат проучвания, направени по поръчка на политическото предаване "Контрасти" на германската обществено-правна телевизия ARD. Анализите на отпадните води в Берлин, осъществени от берлинските водоснабдителни фирми и от Техническия университет в Дрезден, сочат значително нарастване на консумацията на кокаин в германската столица. Ако през 2017 година в отпадните води са били откривани дневно само 300 милиграма остатъци от кокаин на 1000 души, то през май 2021 година количествата са двойно по-големи.

Ръст в редица градове

Консумацията е нараснала и в други германски градове. Последните проучвания от 2020 година показват, че градовете, в които употребата на кокаин принципно е ниска, регистрират най-голямо увеличение в сравнение с предишните години. "Сред тях са Кемниц, Дрезден, Ерфурт и Нюрнберг", казва Бьорн Хелм от Техническия университет в Дрезден.

Хамбург е сред градовете с традиционно висока консумация на кокаин. И там, както и в Берлин, продължава да се наблюдава значително увеличение. А в Мюнхен и Дортмунд остатъците от кокаин в отпадните води през 2020 са по-малко, отколкото през предишната година.

Ръководителят на службата за борба с наркотиците в берлинската криминална полиция Олаф Шрем регистрира постоянно увеличение на разследванията срещу търговци на кокаин: "Както в Берлин, така и в цяла Германия има голямо увеличение, с двуцифрено число проценти".

Според Шрем, този "изключителен ръст" се дължи и на множеството онлайн-канали, които се използват за търговия. Това било установено едва сега, с настъпването на пандемията.

И митницата привлече наскоро вниманието, откривайки рекордното количество кокаин в пристанището на Хамбург – става дума за 16 тона! Продажната цена на дрогата би била 3,5 милиарда евро.

Защо хората посягат към кокаина?

"Въпреки ограничения социален и нощен живот в пандемията консумацията на кокаин нарасна", отбелязва Бьорн Хелм от Техническия университет в Дрезден.

Една от причините за нарасналото потребление на наркотици би могло да бъде "двойното натоварване покрай работата от вкъщи и дистанционното обучение на децата", казва Уте Келер, главна лекарка в берлинската клиника за лечение на зависимости "Алексианер". Това, че при пандемията наркотиците до такава степен са се превърнали в ежедневие, не минава без последствия: отказали дрогата отново посягат към нея, расте и броят на тези, които опитват за първи път. Жените са особено натоварени от грижите за децата, обучението вкъщи и паралелната домакинска работа, отбелязва Келер. А това не е за подценяване.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Машинното гласуване е пред провал?

И без това изпълнената с какви ли не трудности подготовка на машинното гласуване, вече се изправи пред провал, съобщава в-к "Сега". Огромен скандал се разрази между Централната избирателна комисия (ЦИК), която организира изборите, и фирмата „Сиела Норма”, от която се очаква да достави устройствата. Причината бяха претенциите на дружеството, което […]