Ипотеката е все по-модерна

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

За периода януари-септември 2020 г. отпуснатите ипотеки за покупка на жилище възлизат на 35 млрд. EUR, което е ръст от 4.2% спрямо същия период на предходната година, сочат данните на Банка Италия. Скокът се дължи основно на по-ниските лихви по този тип заеми.

Средният размер на изтегления през първите девет месеца на миналата година заем е 146 331 EUR. Това е с 3% повече спрямо същия период на 2019 г. 94% от взелите ипотека са предпочели фиксираната лихва. Взет е заем в размер между 71% и 80% от стойността на купения имот. В резултат на пандемията, през миналата година се наблюдава увеличение при искането на заем над 81% от стойността на имота. Ръстът тук е 16% спрямо 2019 г., до 36% през миналата.

Близо 70% от отпуснатите кредити са със срок на връщане между 25 и 30 години.

Заявките за придобиване на кредит в размер над 100 000 EUR са се увеличили с 14% през миналата година спрямо 2019-та. Понижение от 9% се наблюдава при искането на заем в диапазона между 101 0000-150 000 EUR.

Рим е на първо място в класацията на градовете, в които е имало най-много на брой искания за отпускане на ипотечен заем – 12%. Следват Милано и Торино, съответно с дял от 11% и 6%.

Какво ще се случи на пазара на ипотечни кредити през текущата година до голяма степен зависи от динамиката на пазара и икономическата ситуация в Италия. "Първото полугодие ще се характеризира с несигурност, но подобряването на епидемиологичната ситуация може да доведе до значителен ръст през второто полугодие", прогнозира Антонио Ферара, генерален мениджър на агенцията за недвижими имоти Monety.

Специалистът предполага, че политиката на Европейската централна банка ще бъде благоприятна през 2021 г. и тенденцията за ниски лихвени проценти по ипотечните заеми ще се запаси. Ферара смята, че цените на жилищата ще отчетат лек спад през текущата година, независимо от факта, че Италия изненада всички с ръст на цените, какъвто не беше отчитан през последното десетилетие. Именно поради това ще се увеличи броят на купувачите, респективно все повече от тях ще придобиват имоти със заем.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

КТ "Подкрепа": Предлагаме 1 и 2 април да бъдат част от априлската ваканция

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлага 1 и 2 април да бъдат част от априлската ваканция на учениците, а Националното външно оценяване в 4 клас да бъда отменено. Съгласно заповед на здравния министър, всички ученици са на онлайн-обучение до 31-ви март и ако не бъде взето друго решение, учениците от […]