Знаете ли, че: На мокър път сцеплението на автомобила с пътната настилка намалява 2 пъти

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

При шофиране в дъжд сцеплението между колелата и пътя е силно нарушено. Това припомнят от Съюза на автомобилните инструктори. "Коефициентът на сцепление на МПС-та с мокри пътища намалява 1.5 – 2 пъти, което влошава стабилността на автомобил и още повече на мотоциклет или скутер", се съобщава още в превантивното предупреждение.

За целта експертите съветват шофьорите да спазват стриктно ограничението на скоростта, особено на опасни участъци от междуградски пътища. Освен това шофьорите трябва, ако е възможно, да избягват внезапна смяна на лентата и рязко спиране, винаги да включват мигачите, когато възнамеряват да завият, и да гарантират спазването на безопасна дистанция.

Преди пътуване в дъжд е необходимо да се провери работата на чистачките, електрическите системи и налягането в гумите. По-рано ви разказахме и колко опасно е шофирането в жегата. Факт е, че такова време притъпява вниманието, забавя скоростта на реакцията и води до по-голяма сънливост и следователно рискът от заспиване по време на шофиране се увеличава.

Освен това от Съюза на автомобилните инструктори обясняват на шофьорите защо дългото шофиране, водещо до умора, е опасно. Експертите подчертават и, че е необходимо внимателно да се следи здравословното състояние и незабавно да се спре при най-малките неразположения – слабост, световъртеж, главоболие и т.н.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

НАСА сглоби първата ракета за пилотирани мисии до Луната

Американската космическа агенция сглоби първата от мощните си ракети Ес Ел Ес (SLS), с които ще се извеждат астронавти до Луната, съобщи BBC News. Инженерите от космическия център "Кенеди" във Флорида спуснаха дългата 65 метра основна степен на ракетата, която ще бъде между двата по-малки ракетни бустера. Така за първи […]