Защо новостроящите се жилища ще поскъпнат значително - Мойте новини

Защо новостроящите се жилища ще поскъпнат значително

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

През последните месеци се наблюдава значителен ръст в цените на редица строителни материали. Строителството беше един от секторите, които не спря работа по време на пандемия. Продукцията се реализира успешно. Тези два фактора неминуемо ще повишат цените на крайния продукт. С колко? На този въпрос отговор за читателите на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg дава Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Господин Шопов, последните месеци сме свидетели на поскъпване на редица основни строителни материали в световен мащаб. Как това се отразява на пазара у нас?

Увеличаването на парите в обръщение в Европа и САЩ с цел подпомагане на бизнеса в условията на пандемията доведе до осезаемо покачване на инфлацията. От началото на годината арматурното желязо например е повишило цената си с 60%. Това неминуемо ще се отрази върху цената на крайния продукт. Цените на жилищата в САЩ и Европа вече отбелязват значителен ръст в резултат на огромните фискални и парични стимули. У нас също е налице поскъпване на имотите, но с умерен темп.

В резултат на поскъпването на строителните материали с колко ще се повишат цените на крайния продукт – квадратен метър застроена площ?

По наши разчети до момента крайният продукт е повишил себестойността си с 18%.

Как се променя механизма на продажба?

Поради несигурността в себестойността на имотите има все повече инвеститори, които пускат на пазара жилища след Акт 16. Това им дава възможност да калкулират обективно разходите по строителството и да съобразят офертните цени на апартаментите спрямо новите условия.

Поскъпването ще доведе ли до етап, в който ще се увеличат покупките „на зелено“, макар да знаем, че основен фактор за това са банките?

Запитвания има за различните етапи – „на зелено“, груб строеж и с разрешение за експлоатация. Липсата на добри алтернативи за вложение на средствата поддържа висок интереса към покупка на жилища, като сигурен вариант за съхранение на спестяванията. Вече три банки обявиха, че спират да приемат депозити. А при останалите лихвите по депозитните сметки са близки до нула.

Вашата прогноза за развитието на жилищното строителство до края на годината?

Очакваме с ръста на инфлацията и поскъпването на строителните материали себестойността на на крайния продукт да се покачи с до 25%. Но все още е рано да прогнозираме как ще се измени продажната цена на жилищата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бомба на "Герена"! Наско Сираков прекрати преговорите с Джоузеф Диксън

Собственикът на Левски Наско Сираков обяви, че прекратява преговорите с Джоузеф Диксън, който изяви желание да вземе клуба от "Герена". В изявлението си в официалния сайт на "сините" легендата подчертава, че не е получил гаранции нито за размера, нито за произхода на средствата, които трябваше да бъдат вложени в клуба […]