Започна строителството на нов атомен енергоблок в Индия - Мойте новини

Започна строителството на нов атомен енергоблок в Индия

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

На площадката на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия бе излят първият бетон в основата на сградата на реактора на пети енергоблок. Тържествената церемония днес бе проведена чрез видеоконферентна връзка и бе предшествана от продължителна предварителна работа от страна на специалисти от руската държавна корпорация „Росатом“ – полагане на бетонна основа под фундаментите на сградата на реактора, спомагателната реакторна сграда с блочния пункт за управление, под сградата на турбината и тази за електроснабдяване при нормална експлоатация, аварийно електроснабдяване и управляващите системи за безопасност.

Енергоблокове 3,4, 5 и 6 на АЕЦ „Куданкулам“ се изграждат с реактори ВВЕР-1000 и отговарят на най-новите изисквания за безопасност на Международната агенция за атомна енергия. Сътрудничеството между Индия и Русия по проекта е на базата на подписаното Общо рамково споразумение за изграждане на трети и четвърти енергоблок през 2014 г. Три години по-късно – през 2017 г., бе подписан и документ за строителство на пети и шести енергоблок.

„Дълги години проектът за изграждане на АЕЦ „Куданкулам“ е символ на тясното сътрудничество между Русия и Индия. Ние обаче не искаме да спираме дотук. „Росатом“ притежава всички съвременни атомни енергийни технологии. Заедно с индийските колеги сме готови да започнем серийно строителство на атомни енергоблокове по руски дизайн от най-съвременното поколение „3+“ в Индия“, заяви по време на церемонията генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов. В руските предприятия вече се работи над производството на оборудването, необходимо за първоначалния монтаж, за реакторната инсталация и машинната зала за пети енергоблок, а документация е осигурена за две години напред.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

PCR тест хвана нов вирус за страната в Пазарджик

В Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик продължава лечението на 35-годишен мъж с хеморагична треска с бъбречен синдром, съобщиха от лечебното заведение. Това е първият случай в България, при който причинителят Пуумала ханта вирус е доказан с молекулярно-биологични методи (PCR) при хора. Заболяването е потвърдено в Националната референтна лаборатория по предавани с […]