Започна строежът на най-дългия тунел в България и на Балканите - Мойте новини

Започна строежът на най-дългия тунел в България и на Балканите

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

На 15 юли беше дадено началото на строителството на най-дългия тунел не само в България, но и на Балканите. Той е част от модернизирането на 20 км участък от жп линията Елин Пелин-Вакарел. Дължината му е 6.8 км, а инвестицията на целия участък, който е най-труден от линията Елин Пелин-Костенец, е 500 млн. млн. без ДДС.

По предварителна информация тунелът трябва да е готов през 2030 г. Но е напълно вероятно срокът да бъде удължен.

Особеното при тунела е, че влаковете в него ще могат да се движат със скорост от 160 км/ч, а за товарните влакове тя ще е 120 км/ч. Това на практика означава, че в него ще могат да се движат и машини от по-ново поколение.

Към момента за строителни дейности са наети 200 работници. Още при „при първата копка“ на тунела министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров коментира, че бъде най-големият на Балканите тунел, като подобен не е строен от 50-те години на миналия век.

В рамките на 20-километровата отсечка ще бъдат изградени нова гара Елин Пелин, спирка Побит камък, разделен пост Вакарел и връзката му с гара Вакарел. Ще бъдат изградени и два двутръбни тунела с приблизителна обща дължина oт ĸилoмeтъp и пoлoвинa, пътен надлез и пътен подлез, 8 моста и естакади, 11 водостоци, шумозащитни съоръжения с приблизителна дължина от 700 мeтpa, отводнителни съоръжения, нови системи за сигнализация и телекомуникация в гарите и изграждане на нови системи за видеонаблюдение, oтгoвapящи нa пocлeднитe eвpoпeйcĸи изиcĸвaния.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ВАС: Строежът на "Златен век" може да продължи

Върховният административен съд е потвърдил определението на Административен съд – София-град от 25 юни, с което се спира заповедта на ДНСК за поредното спиране на строежа на сградата "Златен век" в столицата. Според магистратите от фирмата, издигаща небостъргача – "Артекс", са представили доказателства за финансови вреди, които биха последвали от […]