Заповед: как се връщат учениците в клас, заведенията отварят след 1 март

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, с която се регламентира какво се случва с наложените противоепидемични мерки след удължаването на извънредната епидемична обстановка.

Собствениците на заведения се разцепиха. Отварят на 1 март или отиват на протест утре?

Уточнява се в какъв ред се връщат учениците от по-горните класове в училище. От 1 февруари отварят кината, различните форми на танцово и музикално изкуство, като изискването е това да става при заетост до 30 на сто, спазване на физическа дистанция и носенето на маски. Фитнес залите също ще заработят, но при 50 на сто капацитет. Моловете също ще заработят.

Заведенията с изключение на нощни клубове, барове и т. н. ще могат да отворят от 1 март.

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април

Графикът, при който се връщат в клас учениците

От 4 февруари по график се допускат присъствените учебни занятия за учениците от 5-и до 12-и клас

Със своя заповед министърът на здравеопазването удължава срока на въведените в страната временни противоепидемични мерки, считано от 1 февруари до 30 април.

Със заповедта се допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при спазването на следния график:

– от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;

– от 18.02.2021 г. до 2.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;

– от 4.03.2021 г. до 17.03.2021 г.  – присъствено се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.

От 1 февруари отварят кина, фитнеси, зали

От 1 февруари се разрешават посещенията в кината, както и се допуска провеждането на групови занатия от творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещения и спазване на физическа дистанция.

От началото на следващия месец фитнесите могат да възобновят работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията и дистанция от най-малко 2 метра.

До 28 февруари са преустановени посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение от забраната се допуска за ресторантите в местата за настаняване при досегашните изисквания.

От 1 март трябва да заработят заведенията без нощните клубове и баровете

От 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.

МОЛ-овете без ограничения

От началото на следващия месец работата си възобновяват и търговските центрове, и МОЛ-овете, като малолетните и непълнолетни лица имат право да ги посещават, само ако са придружени от родител, настойник/попечител или от друго пълнолетно лице. От заповедта става ясно, че ограничения за работата на МОЛ-овете няма да има. Предварително се смяташе, че ще бъде позволена дейността основно на магазините. Ще действат ли обаче на територията на големите търговски центрове детските кътове, където стават значителни струпвания на хора.

Маската остава единствено предпазно средство, без шлемове и шалове

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да продължат да носят защитна маска за лице, гласи друга заповед на здравния министър, отново от 26 януари. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато.

Отпада обаче възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата.

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и т.н.

Заповедите на здравния министър Костадин Ангелов може да прочетете ТУК.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Канализация по европроект излива фекалии по улиците в Средец

След проект за 11 млн. лева, финансиран по оперативна програма „Околна среда“ за доизграждане на канализацията в Средец, къщите в най-ниската част на града се наводняват при всеки по-обилен дъжд. От шахтите на улиците вместо дъждовна се излива фекална вода, а проблемът продължава вече шест години, предаде БНР. Улица „Петко […]