Заев: Трябва да приближим Западните Балкани до вътрешния пазар на ЕС

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Икономическият и инвестиционен план на ЕС за Западните Балкани подкрепя дългосрочното икономическо укрепване на региона и в същото време стимулира регионалната интеграция. Прилагането на Плана ще стимулира икономическата активност, ще увеличи инвестициите и в обществения, и в частния сектор, ще засили конкурентността и иновациите, особено на малките и средните компании, подчерта премиерът Зоран Заев в изказването си на Срещата на високо равнище на страните от Западните Балкани в Тирана, предаде специално за БТА агенция МИА.

На Срещата, председателствана от премиера на Албания Еди Рама и в която участват еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей, президентът на Черна гора Мило Джуканович и премиерите на Косово Албин Курти, на Сърбия Ана Бърнабич, на Босна и Херцеговина Зоран Тегелтия, премиерът Заев каза, че Икономическият и инвестиционен план за Западните Балкани има силен потенциал за подкрепа на главните пътни и железопътни връзки в региона.

"Нашата воля е стимулиране на развитието на капацитетите с възобновяема енергия и преминаването от въглища към възобновяеми енергийни източници, увеличение на енергийната ефективност, намаляване на емисиите на вредните газове и подобряване на инфраструктурата за управление на отпадни води. Във време на предизвикателства всички страни в региона работят заедно за установяване на Общ регионален пазар, посочи Заев. Той добави, че това е успешен модел за мотивиране на региона да започне нови регионални инициативи, насочени към приближаване на Западните Балкани до вътрешния пазар на ЕС. Заев подчерта, че дигитализацията има централна роля за модернизирането на икономиките, по-нататъшната интеграция на дигиталната икономика на Западните Балкани към единствения дигитален пазар на ЕС, като прави региона по-привлекателна за инвестиции област.

"Тясното съгласуване на регулациите в Западните Балкани с основните принципи, които регулират вътрешния пазар на ЕС, основан на подхода на четирите свободи чрез договорите за взаимно признаване, ще развие възможностите за заетост, тъй като либерализацията на търговията, притокът на капитал и мобилността ще доведат до разширяване на пазара. Икономическият и инвестиционният план ще увеличи привлекателността на региона за чуждестранните инвеститори и ще даде възможност за по-голям прилив на инвестиции", подчерта Заев. Той добави, че заедно с регионалното съгласуване на политиките за инвестиции и по-добре координираното представяне на инвестиционните възможности, се създава значителен потенциал за икономиките от Западните Балкани да увеличат своята привлекателност за чуждестранни преки инвестиции.

"С прилагането на Общия регионален пазар създаваме по-добри работни места, отличен избор на по-ниски цени за пътуване, следване, работа и бизнес в региона по-лесно, без бариери. С интегриран пазар получаваме допълнителен ръст на БВП в региона, защото заедно сме по-силни, което прави Западните Балкани по-привлекателен, по-конкурентен и по-близък до пазарите на ЕС регион, заключи премиерът Заев. На Срещата се обсъждаха конкретните стъпки, които ще доведат Западните Балкани до краен резултат чрез прилагането на Плана за действие за общ регионален пазар, като пътуване в региона с лични карти, облекчаване на търговията с хранителни продукти и промишлени стоки чрез договори за взаимно признаване, увеличаване на възможностите за работа на професионалисти и за студенти, които да следват в целия регион, по-ниски разходи за регионални разплащания, развитие на регионален дигитален пазар и гранични пунктове с общ контрол и разширяване на инициативите за зелени ленти за намаляване на времето за чакане по границите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Как да предотвратите появата на злокачествен тумор в черния дроб

Учени съобщиха как да се предотврати появата на злокачествен тумор в черния дроб. Те публикуваха статия с резултатите от изследването си в Journal of Hepatology, пише zdrave.to. Експертите проведоха експеримент и установиха по какъв начин може да се избегне появата на хепатоцелуларен карцином. Това е злокачествен тумор, който се счита […]