Животът на над 30 хил. недохранени деца е застрашен в Етиопия

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Десетки хиляди ведохранени деца са застрашени от смърт в труднодостъпните райони на разтърсения от конфликти регион Тигрей в Етиопия, който сега е засегнат и от глад, съобщи ООН, предаде БГНЕС.

"Без хуманитарен достъп за увеличаване на реакцията ни, над 30 000 тежко недохранени деца в тези силно недостъпни райони са изложени на висок риск от смърт", заяви говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър пред репортери в Женева. Тези коментари дойдоха след като в четвъртък ООН заяви, че около 350 000 души в Тигрей са изправени пред глад, а още 2 милиона души са застрашени от същите тези екстремни условия.

"В Тигрей сега има глад", каза шефът на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок и предупреди, че "всеки експерт, с когото говорите, ще ви каже, че ще стане много по-лошо".

Лоукок допълни, че последните данни показват, че броят на хората, определени като гладуващи, е "по-висок от където и да е по света по всяко време, като четвърт милион сомалийци са загубили живота си през 2011 г."

ООН заяви, че повече от 90% от повече от 5 милиона души в региона Тигрей се нуждаят от спешна хранителна помощ и спешно апелира да бъдат осигурени повече от 200 милиона долара, за да увеличи мащаба на реакцията си.

Етиопският премиер Абий Ахмед, носител на Нобелова награда за мир през 2019 г., изпрати войски в северния регион през ноември, за да обезвреди и обезоръжи лидерите на Народния фронт за освобождение на Тигрей, бившата управляваща партия в региона. Въпреки че той обеща, че конфликтът ще бъде кратък, боевете продължават повече от шест месеца по-късно и съобщенията за зверства – включително широко разпространеното насилие – се разрастват.

Много лидери предупреждават за голяма катастрофа.

В четвъртък САЩ и Европейският съюз апелираха за по-големи международни усилия за справяне с възникващия глад.

Международни организации за помощ многократно се оплакват, че им е отказан достъп до региона от етиопските сили и войски от съседна Еритрея.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

12 юни 1990 година: Русия напуска СССР

На 12 юни 1990 година Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация приема Декларация за суверенитета на Русия. Този ход е предопределен, след като Борис Елцин е избран за председател на Президиума на Върховния съвет на РСФСР през май 1990 г. След това Борис Елцин отива още по-далеч. През […]