Ето защо някои хора се състаряват по-бързо

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Въпреки че здравословното хранене и физическата активност са важни за човешкото здраве, генетиката отчасти е отговорна за скоростта, с коятпо тялото ни старее и с продължителността на живота ни.

Учени от университета в Южна Калифорния разкриват защо някои хора се състаряват по-бързо от други.

Изследователите наблюдавали скоростта, с която настъпват промените в ДНК на повече от 4000 души на възраст над 57 години.

Те установили, че при някои от тях действителната възраст е с 40 години повече от биологичната. За други, картината била точно обратната.

„Неблагоприятният социален опит може да промени нашия епигенетичен профил по такъв начин, че в крайна сметка косвено да повлияе на здравето и процесите на стареене. Например, един от пациентите на 66 години беше с действителна възраст от 114 години, а друг на 59 години се оказа само на 23”, подчертава авторът на изследването, професорът по геронтология Айлийн Криминс.Оказа се, че това зависи от механизмите на ДНК.

Реалната и биологична възраст на хората се определя чрез кръвни тестове, които измерват промените в ДНК с помощта на „епигенетичен часовник“.

Епигенетиката е изследване на химични компоненти, които се добавят към единични гени и могат да регулират тяхната активност. Те влияят върху производството на протеини в определени клетки.

Наред с епигенетичните промени, тютюнопушенето, стресът, мръсният въздух и затлъстяването ускоряват стареенето на човешкото тяло.

В друго изследване, проведено миналата година, проф. Стив Хорват и колегите му също обясняват защо някои хора остаряват по-бързо и живеят по-кратко въпреки здравословния начин на живот. Те смятат, че това се случва при 5% от хората по-света.

„Нашето изследване разкрива ценна информация за това какво причинява остаряването, което е ценна стъпка към разработването на специфично насочени методи за забавяне на процеса.“ – казва Хорват.

Той и екипът му анализират ДНК в кръвните проби на 13 000 души и изчисляват темповете им на стареене. Те използват тип ДНК часовник (епигенетичен часовник), за да предвидят продължителността на живота на участниците, като сравняват биологичната възраст на кръвта с хронологичната възраст на хората (в години).

Предвиждането според епигенетичния часовник се оказва вярно дори при изолирането на фактори като възраст, пол, тютюнопушене, индекс на телесната маса, история на заболяванията и др.

За съжаление резултатите не са добра новина за всички. Учените са открили, че пет процента от хората стареят с по-бърза биологична скорост, което води до по-кратка продължителност на живота. Ускореното стареене увеличава риска от преждевременна смърт на всяка възраст.

Това изследване хвърля светлина върху загадката за преждевременното остаряване и въпроса защо някои хора умират млади въпреки здравословния начин на живот. И въпреки това, предупреждават учените, начинът на живот има много по-голямо влияние. Фактори като тютюнопушене и високо кръвно налягане все пак продължават да имат повече влияние при предвиждане на продължителността на живота в сравнение с епигенетичния часовник.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Външните министри на Г7 на присъствена среща

Външните министри на Г7 ще проведат първа присъствена среща, съобщи Гардиън. Разговорите ще се проведат в началото на май. Това е първа присъствена среща в групата от две години. През този период срещите бяха дигитални. Великобритания е председател на групата. Външният министър Доминик Рааб обяви, че страната е осигурила абсолютна […]