ЕС не препоръчва ваксинираните с неодобрен препарат да се възприемат като защитени - Мойте новини

ЕС не препоръчва ваксинираните с неодобрен препарат да се възприемат като защитени

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

ЕС не препоръчва ваксинираните с неодобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) или Световната здравна организация (СЗО) препарат против COVID-19 да бъдат възприемани като имунизирани срещу новото заболяване. Това уточни днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, предаде БТА.

Досега ЕАЛ е одобрила няколко ваксини, произвеждани в Европа и САЩ, а СЗО разреши и два китайски препарата. Двете институции не са давали одобрение за руска ваксина. Говорителят уточни, че ограничението за признаване на ваксинация се налага от препоръките, приети от Съвета на ЕС за пътуванията през граница по несъществени поводи. Препоръката предвижда пътниците, които не са получили одобрена от ЕС ваксина, да бъдат изследвани и поставени под карантина по преценка на държавата, в която пристигат. Допуска се възможност тези допълнителни мерки да не бъдат прилагани за ваксинирани с препарат, утвърден от СЗО.

Съветът на ЕС предвижда европейските държави да възобновят ограниченията за несъществените пътувания, когато настъпят промени в епидемичната обстановка. Говорителят поясни, че за пътниците до ЕС от Великобритания следва да се осигури възможност да пресекат външните граници, ако са ваксинирани с одобрен препарат и от поставянето на втората доза са изминали поне две седмици. Той добави, че преговорите за взаимно признаване на европейските и британските удостоверения за COVID-19 напредват "в правилната посока".

ЕК очаква държавите от ЕС да прилагат изцяло приетите с общо решение препоръки, посочи говорителят. Той отбеляза, че препоръките се преразглеждат на всеки две седмици. До днес 20 държави от ЕС са се включили в общата система за европейските удостоверения за COVID-19, а до 1 юли се очаква това да направят също Кипър, Унгария, Ирландия, Малта, Холандия, Румъния и Швеция. Говорителят не можа да отговори на въпрос как ще бъде решен проблемът за онези, които са получили две дози ваксина в различни страни от ЕС, тъй като засега системата отчита и двете дози като "първи".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Принц Уилям се разяри: Тази проклета Меган

В продължение на почти три години тесният кръг на приятелите на британските принцове Уилям и Хари са хвърлени в отчаяние заради изпепеляващата вражда между синовете на принцеса Даяна, пише vesti.bg. През април тъжната новина за смъртта на дядо им принц Филип даде лъч надежда, че може би тъжният повод ще […]