Експерти: Енергийната ефективност е много повече от стиропор и подмяна на прозорците

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Хабитат България заедно с други неправителствени организации, бизнес асоциации и експерти участва в изготвянето на Декларация, предлагаща промени по проект „Енергийна ефективност в сградния фонд“ от Плана за възстановяване и устойчивост. "За да не се допусне публично компрометиране на новите програми за енергийна ефективност, е необходимо да се създадат предпоставки за извличането на максимален обществен, икономически и екологичен ефект от тяхното изпълнение. Фокусът върху обновяването на сградите е правилен, но е необходима незабавна промяна в механизма на финансиране и изпълнение на проектите, затова експертите се обединиха около 12 принципа, които трябва да бъдат защитени при разработването на съответните програми. Принципите са насочени към засиленото привличане на финансиране от страна на собствениците, разработване на специализирани финансови инструменти за подпомагане на това участие, запазването на подкрепата за уязвимите домакинства и постепенното преминаване към професионално управление на сградните фондове", пишат от неправителствената организация.

Ето и декларацията:

Значителният финансов ресурс, който е насочен към програмите за обновяване на съществуващите сгради, очаквано привлича вниманието на политически и бизнес интереси в последните дни преди предаването на Плана за възстановяване и устойчивост. В декларация, изпратена до парламентарните групи, председателите на парламентарни комисии и Министерски съвет, експерти в областта на енергийната ефективност се обединяват около 12 принципа, които трябва да се следват, за да се превърне инвестицията от над 1,5 милиарда лева действително в инструмент за възстановяване и икономически растеж, а не в поредната краткосрочна кампания с конюнктурен политически характер.

Въпреки безспорните ползи от обновяването на жилищните и обществените сгради, ограниченият обхват на програмата, продължаващата практика на безвъзмездно финансиране и липсата на амбиция и контрол върху постигнатите резултати се изтъкват като основни бариери, които трябва да бъдат преодолени в окончателния вариант на програма „Енергийна ефективност в сградния фонд“ от Плана за възстановяване и устойчивост. Изтъква се и несъответствието със заложените цели в наскоро приетата национална стратегия за обновяване, както и ефективното ограничаване на огромната част от многофамилните сгради (над 95%) до механизми за подпомагане на обновяването им.

За преодоляване на тези недостатъци, експертите се обединяват около 12 принципа, които трябва да бъдат защитени при разработването на съответните програми.

Принципите са насочени към:

засиленото привличане на финансиране от страна на собствениците;

разработване на специализирани финансови инструменти за подпомагане на това участие;

запазването на подкрепата за уязвимите домакинства;

и постепенното преминаване към професионално управление на сградните фондове.

Възприемането на подобни практики е напълно в унисон с политиките на ЕС, като авторите настояват те да се вземат под внимание в окончателния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, дори това да означава минимално забавяне на предаването му, което ще бъде позволено и за други държави.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Instagram вече блокира обидни съобщения

Instagram представи нова функция, която има за цел да закрива обидни съобщения от хора които не следвате. След редица оплаквания от различни знаменитости, компанията вече е готова с новата функция, която за момента е достъпна само в Германия, Ирландия, Франция, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада. От Instagram oбещават да […]