Евродепутатка ни плаши със съд заради европейския ни прокурор

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Не е изключено България да бъде дадена на съд, ако не предостави всички документи около назначението на своя прокурор в Европейската прокуратура.

Това заяви днес нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Тя говори на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджетен контрол и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. То бе посветено на Европейската прокуратура, която скоро трябва да заработи.

Ин 'т Велд окачестви като спорни назначенията на европейските прокурори (каквито всяка държава ще има по един) от Португалия, Белгия и България. Тя поиска от трите държави и Съвета на ЕС пълна прозрачност, като предоставят всички документи за целта.

ПОЛИТИКА съдийско чукче
Теодора Георгиева – българският обвинител в Европейската прокуратурата

Скандалът с назначаването на европейските прокурори започна от Португалия. Наскоро .евродепутатите от ОЕ и Европейската народна партия (ЕНП) поискаха от Лисабон прозрачност около назначаването на обвинителя Жозе Гера в Европейската прокуратура. Според тях това е политически ход, тъй като Комисията по подбор е препоръчала друг кандидат – Ана Карла Алмейда.

Социалистите в ЕП обаче твърдят, че това са нападки срещу настоящото португалско председателство на Съюза.

Из избора на българския европейски прокурор: най-обикновен кадрови подбор

В действителност Съветът на ЕС, който има последната дума, не е длъжен да се подчинява на решенията на Комисията по подбор.

По същия начин според либералите са действали властите в Белгия и България. И те са пренебрегнали препоръките, които са били за други кандидати.

Представителят на нашата страна в Европейската прокуратура е доскорошната съдийка Теодора Георгиева.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полша тъне в боклуци от Германия

Всяка година в Полша се изсипват хиляди тонове боклук от чужбина. По-голямата част от него идва от Германия – често нелегално. А Полша не успява да се справи дори със собствените си отпадъци. В трапове и ями, по полета и в гори, край пътища и в изоставени стари складове: Полша […]