Евродепутати: Кой назначава главния прокурор в България?

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

От кого се назначава главният прокурор в България и пред кого се отчита?

Това е един от общо 14-те уточняващи писмени въпроса, зададени на българските власти от Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента. Въпросите са допълнение към изслушването на 8 януари в комисията. Една част от тях са адресирани до главния прокурор (Иван Гешев – б.р.) и заместниците му, а друга – до вицепремиера и министъра на правосъдието (Екатерина Захариева и Десислава Ахладова – б.р.).

Единственият български представител в мониторинговата група е социалистката Елена Йончева.

Венецианската комисия изненадана, че ще имаме надглавен прокурор

♦ Евродепутатите искат също така главният и зам.-главният прокурор да коментират медийни публикации, че прокуратурата е създала регистър на случаи с неоправдан натиск върху работата си. От групата са изненадани, че са посочени доклади на Еврокомисията и мненията на високопоставени представители на правосъдието.

♦ От ЕП питат колко пъти на практика обвинител номер 1 се е възползвал от правомощията си и е отменил решения на прокурори, отстранил ги е временно против волята им и колко често е издавал писмени инструкции до тях в специфични случаи. И смята ли властта у нас да промени огромните му правомощия върху прокурорите.

♦ От прокуратурата трябва да отговорят и докъде е стигнало разследването за „Барселонагейт“ – предполагаемия скандал с пране на пари с участието на премиера Бойко Борисов. Депутатите се интересуват дали в България са предприети конкретни действия по въпроса прредвид факта, че освен до испанските власти сигнал е подаден и до обвинението у нас.

♦ В парламентарната комисия също искат да знаят води ли се разследване за изтеклите в публично пространство аудиозаписи и снимки на Бойко Борисов, както и златни кулчета и банкноти от по 500 евро.

♦ Относно аудиозаписите депутатите молят за уточнение дали направената техническа експертиза потвърждава, че гласът е на премиера и дали са идентифицирани хората, с които той говори. Те също така задават въпроса дали прокуратурата ще огласи публично експертизата и подробностти за дейността си по случая предвид нейни предишщни изявления, че разсекретява и публикува много материали, засягащи високопоставени представители. И дали се водят следствени действия за търговия с влияние предвид факта, че Борисов вероятно нарежда или намеква да се навреди на опонентите му.

Прокуратурата не установи нищо за записите с гласа на Борисов

♦ Българските власти да направят оценка на ситуацията след провала през декември 2020 г. на реформите, целящи конституционни промени, настояват от мониторинговата група.

♦ Има и въпрос, свързан с предстоящите парламентарни избори в България и опасенията около организирането им, включително за машинното гласуване. Депутатите искат да знаят дали властите в София са готови да допуснат независима проверка на машините.

♦ Обсъжда ли България прекратяване на програмата за т. нар. златни визи? От отговорите (на вицепремиера и правосъдния министър – б.р.) става ясно, че властите ще затегнат контрола, но нямат намерение да спрат даването на гражданство срещу инвестиции.

♦ Два въпроса са свързани с плурализма и свободата на медиите у нас, както и с прозрачността на тяхната собственост. Членовете на групата искат българските власти да им изпратят списък с медиите у нас, които получават финансиране от еврофондове. Депутатите се интересуват също има ли медии, получаващи пряко или непряко пари от национални или европейски фондове. И дали България смята да внесе изменения, насочени към по-голяма прозрачност на собствеността.

♦ Евродепутатите се интересуват от правителствената програма, приета след огласяването на доклада на ЕК за върховенството на закона. Те питат как ще бъдат организирани обещаните от властите ни обществени консултации.

♦ Не е подмината и дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация или полова идентичност. Зададен е въпросът предприело ли е правителството действия за премахване на този вид дискриминация както в законодателството, така и в практиката във всички области.

В изслушането на 8 януари от българска страна участваха зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, заместник главните прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Даниела Машева и Красимира Филипова и председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Ана Джумалиева. Още тогава източници от ЕП споделиха пред Клуб Z, усещането на мониторинговата група като цяло е било, че не са чули конкретни отговори. И вероятно пак ще има писмени въпроси към българските власти. Както и стана.

Елена Йончева след заседанието в ЕП: Борисов се скри зад четири жени

Първото изслушване бе в края на август 2020 г.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-красивата българка за 2002 г. разкрива съкровените си тайни

Най-красивата българка за 2002 г., определено знае нещо за добрия външен вид и щастието. Физическата красота е различна за всеки човек, не трябва да се ограничава до определени стереотипи, които са ни наложени в годините от модната индустрия. Теди Бургазлиева определено се старае да зарежда с положителна енергия последователите си […]