Доц. Ташев: Репресиите над българи в Северна Македония се засилват

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Отношенията между София и Скопие никога не са били добри. Репресиите над българи се увеличават. За пореден път имаме отлагане на преброяването на населението в Северна Македония. Това заяви доц. Спас Ташев в студиото на сутрешния блок на Nova.

Повсеместно е декларирането, че хора са българи, а техният майчин език е български. Това представлява проблем за македонските власти, поясни доцентът.

Той изказа тезата, че много от гражданите на Северна Македония, работили в Западна Европа, са се запознали с исторически документи и са започнали да се възприемат като българи. Около 20 000 са хората в РСМ, които се самоопределят като българи.

„Има присъди на 80-годишни хора, които след 6-годишен престой в затвора умират“, съобщи доц. Ташев. Според него има обръщане от страна на ЕС към позицията на България.

Относно 36-те граждани, които са задържани заради български книги той съобщи: „Няма никаква документи, че са провеждани информативни обаждания. Тези хора се притесняват, че ще загубят работата си“.

По темата с Евровизия заяви: „Когато стана известно, че Васил Гарванлиев е българин, тогава започнаха тролски атаки, защото медиите там са контролирани. Никога в медиите им не е имало положителна информация за България“. В последствие е създадена комисия за Васил Гарванлиев и благодарение на българския активизъм, конфликтът е разрешен.

Доц. Ташев каза, че има слаби пунктове в българската политика, а един от тях е, че загърбваме САЩ: „Това означава, че не мобилизираме българската общност там, а тя е с македонски произход“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кой застана на мястото на загиналия милиардер

След нелепата смърт на един от най-богатите хора в Централна и Източна Европа – Петр Келнер на 27 март 2020 г. с хеликоптер над Аляска, въпросът е кой ще управлява милиардите му (бел. ред. 15.9 млрд. USD) и какво ще стане с инвестиционните планове? Отговорът на първия въпрос е Ладислав […]