Директорът на „Сиела норма“: Всички 2500 техници бяха проверени - Мойте новини

Директорът на „Сиела норма“: Всички 2500 техници бяха проверени

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Справихме се перфектно, машините за гласуване издържаха първия масов вот с устройства. Това заяви в „Тази сутрин“ по бТВ изпълнителният директор на „Сиела норма“ Веселин Тодоров.

Той обясни, че след като преговорите на фирмата с Централната избирателна комисия са блокирали, служебният премиер Стефан Янев е помогнал диалогът между двете страни да продължи.

По думите му при 0,5% от машините или около 60 устройства е възникнал проблем в деня на вота, което е пренебрежимо малко. Той обясни, че на места е имало прекъсвания на гласуването заради технически проблеми.

„По договор ние имаме един час за отстраняване на проблемите, техниците се справиха перфектно. Никъде не е имало прекъсване над един час, освен на местата, където машините не успяха да тръгнат“, посочи Тодоров.

При 40% от случаите проблемът е бил в принтерите. Той отрече да е имало хора, които са гласували с две карти.

„Имаше няколко машини със сгрешена дата и час. Това не е увредило резултатите, но трябваше да се коригира. Машината предотвратява опити за фалшификация, като се стартира и приключи в рамките на изборния ден. Имахме само 5 дни, за да инсталираме софтуера на 11 хил. машини, но сме го отчели като възможен риск и ако ние отговаряме за машините на следващите избори, няма да се случи“, обясни Тодоров.

Според него външни лица не са имали достъп до машините. Фирмата е наела 2500 техници, като всичките са били проверени предварително. Тодоров допълни, че не е имало атаки върху софтуера на машините, но е имало дос атаки при „тикиет системата“, които са били предотвратени.

Той не отговори дали ЦИК е платила на фирмата за доставката и поддръжката на машините.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вятър разклатил голяма сграда в Китай

Вятър е бил причината за разклащането на голяма сграда в китайския град Шенжен, съобщи ТАСС. Това стана през май. Сградата е тристаметрова. Наложи се евакуирането на голям брой граждани. Имаше притеснения за безопасността на минувачите. Последва дълго проучване на разклащането на сградата. Установено е, че конструкцията на сградата е безопасна […]