Депутатите отново ще гласуват електронно

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Ударен старт на пленарния ден в сряда. Депутатите вече са внесли 33 нови законопроекта, а системата за гласуване вече функционира нормално.

Правната комисия ще разгледа шест варианта на Изборния кодекс, включително и внесените от ГЕРБ –СДС идеи за мажоритарен вот. Той предвижда страната да бъде разделена на 234 едномандатни избирателни района и шест в чужбина, отбеляза бТВ.

Ще се разгледа и искането на „Има такъв народ“ субсидията за партиите да стане 1 лв.

В сряда е и първото заседание на комисията за ревизия на управлението на Борисов.

След като два пленарни дни депутатите гласуваха с вдигане на ръка, системата за гласуване вече е преместена от бившия Партиен дом в сградата на площад „Народно събрание“.

Депутатите от 45-ия парламент вече ще могат да гласуват електронно – във вторник те направиха тест на системата.

Системата не даде отклонения по време на репетицията.

„Това са пултовете от другата сграда, от другата пленарна зала. Това, което всички недоумяваме е, как може да се влезе в нова зала със стара техника. Оказва се в новата зала няма и ново озвучаване, което да отговоря на изискванията“, обясни председателят на Народното събрание Ива Митева.

Засега депутатите гласуват с временни карти, докато станат готови тези с биометричните им данни. При регистрация се натиска произволно избран бутон, за да бъде извършена регистрацията.

Стаите на парламентарните групи вече са определени. Левицата се оказа в десния кулоар.

„Но погледнато оттам, откъдето се влиза е левия. За нас е важно да свършим работата, за която сме изпратили“, коментира депутатът от „БСП за България“ – Пламен Милев.

От ГЕРБ-СДС искат отговори какво ще се случи с другата пленарна зала.

„Много е лесно да местиш нещо. Това е като бутане на паметници – ще бутнем паметника, а после какво ще правим на негово място, защото някои хора първо действат, после мислят“, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС – Тома Биков.

Преустройството на зала „Света София“ в бившия Партиен дом струваше малко над 23 млн. лв.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето защо някои хора се състаряват по-бързо

Въпреки че здравословното хранене и физическата активност са важни за човешкото здраве, генетиката отчасти е отговорна за скоростта, с коятпо тялото ни старее и с продължителността на живота ни. Учени от университета в Южна Калифорния разкриват защо някои хора се състаряват по-бързо от други. Изследователите наблюдавали скоростта, с която настъпват […]