Гърция помага на заведенията със 700 милиона евро

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Гръцкото правителство се готви да отпусне допълнителни средства в помощ на тежко пострадалите от ограничителните мерки срещу коронавируса ресторантьорски и туристически сектори в страната, съобщава в. "Катимерини", предаде агенция "Фокус".

В Атина ще отпуснат на ресторантьорите 350 милиона евро по бързата процедура. Те трябва да помогнат на сектора да се справи с огромните проблеми, създадени през периода, в който бе затворен и за набавянето на стоки за очаквания рестарт през май. За тази цел Министерството на развитието и инвестиции ще обяви подробен план за подкрепа с използване на европейски ресурси през следващите няколко дни. Финансирането ще възлиза на дял от нормалния месечен оборот на компаниите.

Подобен фонд от 350 милиона евро, същ с европейско финансиране, ще бъде насочен към подпомагане на туристическия сектор за справяне с проблемите от блокировките. Записването на нуждите на туристическата индустрия обаче все още не е започнало и според запознат източник ще бъде обявено в края на април или началото на май. „Нашата цел е да подкрепим предприятията от тези два сектора, за да могат те да рестартират дейността си при откриването на тазгодишния туристически сезон“, каза в интервю за Kathimerini финансовият министър Христос Стайкурас.

Общо през следващите няколко дни правителството ще обяви интервенции от около 3 милиарда евро, както по отношение на новия инструмент за финансиране на ресторантьорските услуги и туризма, така и удължаването до април на мерките за подкрепа на икономиката, включително седмата фаза на евтините държавни заеми. Според старши източник на Министерството на финансите обаче продължаването на мерките за подкрепа не само оказва натиск върху държавната хазна и увеличава бюджетния дефицит; той също нанася удар върху брутния вътрешен продукт на страната, тъй като второто тримесечие трябва да бъде точката на обрат на икономиката.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Куба с голямо автошествие

Голям брой кубинци се включиха в автошествие, съобщи ТАСС. Шествието е призив към САЩ. Настоява се страната да свали емабргото над Куба. Шествието е част от международна кампания. Подобни акции имаше в петдесет града по света. Идеята е да се отправи послание към американската администрация. Предходното правителство допълнилно подсили блокадата. […]