ГЕРБ: ЦИК умишлено се отказа от контрола на вота - Мойте новини

ГЕРБ: ЦИК умишлено се отказа от контрола на вота

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Председателят на предизборния щаб в Стара Загора на Коалиция ГЕРБ – СДС Емил Христов, който е и ръководител на общинската организация на ГЕРБ, се срещна с представители на Мисията за наблюдение на изборите в България, която Службата за демократични институции и права на човека откри в страната за вота на 11 юли. Христов разговаря с Астрид Нунес и Матиас Целер по тяхна молба и като част от ангажимента им да наблюдават предизборната кампания и честността на изборите.

„Последното Народно събрание направи промени в Изборния кодекс много набързо. И някои от тях създават безпокойство. Вместо да търси решение, ЦИК засилва притесненията. Голям проблем е задължението на хората да гласуват само с машини в секциите, в които има над 300 избиратели. Гражданите се поставят в неравностойно положение“ – коментира Емил Христов. – "Ние от партия ГЕРБ предложихме решение, но то не беше прието."

„Друг голям проблем е, че Централната избирателна комисия взе решение да не бъдат преброявани контролните отрязъци, които излизат от машините. Безпокойството ни е много голямо, защото това е единственият начин за контрол на вота. Ние не можем да приемем единствено и само протокола, излязъл от машината, защото не знаем какво прави софтуерът, който е заложен в нея. Той може да бъде грешно зададен – умишлено или неумишлено. Притеснението ни за честността на тези избори е огромно, защото напълно умишлено Централната избирателна комисия премахна един механизъм за контрол. Ако той съществуваше, това щеше да успокои и гражданите. Също така и представителите на политическите партии не могат да бъдат убедени в истинността на протокола, който излиза от машината и съответно в това дали изборите са честни или не,“ заяви по време на срещата Емил Христов.

„Друго, което предизвиква недоумение у нас е работата на правителството, назначено от президента Румен Радев. То трябва да се фокусира предимно в подготовката и провеждане на честни и независими от нечии интереси избори и това се регламентира чрез Конституцията на България. Служебният премиер Стефан Янев декларира, че ще работи за това, но за съжаление действията на някои министри от кабинета показват категорично, че те се фокусират върху ревизия и атака към предходното управление, като правят необосновани и целенасочени внушения чрез медии. Това е повод не само за безпокойство, това предизвиква и недоволство сред нашите членове и симпатизанти“ – обобщи общинският лидер на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тита е жертва на ежедневен тормоз

Всеки ден съм жертва на тормоз, разкри поп иконата Тита. Изпълнителката не крие, че негативните коментари по нейн адрес в интернет ѝ влияят зле, но с годините е започнала по-малко да им обръща внимание. „Това да напишеш коментар или статия на гърба на някого не е готино. Това не е […]