Външно: Няма „странни разговори“ с ЦИК за изборите

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

„Категорично искаме да опровергаем фалшивите новини за „странни разговори“ между Министерство на външните работи и ЦИК в процеса на подготовка на изборите зад граница“, заяви главният секретар на МВнР Калин Анастасов, цитиран от бТВ.

През последните дни сред нашите сънародници зад граница има недоволство, тъй като доброволци от различни държави сигнализират, че не са включени в съставите на местните секционни избирателни комисии, въпреки положения от тях труд на предходни вотове.

Според Изборния кодекс МВнР има определени срокове, в които да бъдат направени предложения за членовете на СИК, а всичко което не се запълни, след това се запълва от предложения на местните общности, напомниха днес от Външно.

От МВнР коментираха, че се противопоставят на опитите да бъдат въвлечени в политически кампании.

Съгласно решението на Централната избирателна комисия, общата численост на участниците в задграничните СИК е 2507, като Външно ще командирова около 160 души, а още 140 установени зад граница техни служители ще вземат участие.

„От нас се иска да предложим около 1700 членове на СИК“, посочва Анастасов. Секционни избирателни комисии с по трима души има в 33 от общо 465 разкрити секции.

Въпреки трудностите, породени от пандемията, МВнР осигури разкриването на рекорден брой секции за гласуване в чужбина – 465, заяви Анастасов.

„По предложение на задграничните ни представителства и след анализ, МВнР предложи на ЦИК да вземе решение за увеличаване броя на съставите зад граница“, допълва още Анастасов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Volkswagen вече произвежда по 1000 електрически коли на ден

Както преди няколко дни ви информирахме, доставките на първите клиентски Volkswagen ID.4 вече започнаха, а производството в завода на германската марка тече с пълна сила и постига нови успехи. Благодарение на въвеждането на трета смяна във фабриката в град Цвикау, то от VW Group вече могат да се похвалят с […]