Втората руска ваксина е 100% ефективна? Да, при тествани 100 души

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

И втората руска ваксина – "ЕпиВакКорона" – е одобрена за финалната трета фаза на тествания и се хвали със 100% ефективност при първите две фази, съобщиха руските медии.

40 000 души ще участват в тестването на руската ваксина

"ЕпиВакКорона" е пептидна ваксина, при която фрагменти от "шипчестия" протеин на SARS-CoV-2 са прикрепени към носещ протеин. Тези фрагменти се наричат пептиди. Влизането на "шипчестия" протеин е основният начин за предизвикване на имунна реакция – повечето ваксини до момента ползват този подход, просто с различен метод на пренасяне до клетките ни.

Русия ще кандидатства за одобряване на ваксината й "Спутник V" в ЕС

Според ранните данни от първите две фази втората ваксина е 100% ефективна, но с една уловка – при тест на 100 души. Това е нивото на тестове, които се правят основно за да се установи безопасността за по-нататъшни експерименти. Те потвърждават, че ваксината работи, но не и каква е реалната й ефективност.

В момента се провежда тест на близо 3000 души, който включва и плацебо група. А последната трета фаза ще бъде с над 30 000 души, каквито бяха и тестовете на Moderna, Pfizer и първата руска ваксина – "Спутник V". Тя е векторна, използва за пренасяне на "шипчестия" протеин аденовирус, подобно на ваксината на AstraZeneca.

AstraZeneca ще комбинира ваксината си с руската "Спутник V"

Тестовете в първа фаза при нея вече текат, ваксинират се 30 хил. души. При междинни данни от 22 хил. души тя показваше 91% ефективност. Данните от първите две фази бяха публикувани след време и критикувани от различни учени по света за неточности. Руските изследователи защитиха труда си в журнал.

Десетки държави по света обаче поръчват ваксината, която е много достъпна в сравнение с тези на Pfizer и Moderna. Сред тях е държава членка на ЕС – Унгария, и още Алжир, Аржентина, Беларус, Боливия, Бразилия, Китай, Египет, Индия, Казакхстан, Мексико, Непал и Палестина. Руската традиция в производството на ваксини е известна в целия свят – бившият СССР е един от световните лидери в областта.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Директорът на полицията в Шумен помогна на катастрофирали дядо и внуче

Директорът на ОД на МВР в Шумен Ялчън Расим е помогнал на катастрофирали с микробус хора на входа на Каолиново тази сутрин, съобщиха от полицията. На пътното платно е имало ограничение, което водачът вероятно видял в последния момент, направил опит да го заобиколи, но загубил управление над автомобила и се […]