ВМРО предлага безконтролна сеч на горите върху земеделски земи

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

3 700 000 декара да могат да бъдат изсичани само с одобрение от кмет на район или кметство, предвиждат промени, внесени от ВМРО.

Всъщност партньорите на ГЕРБ в управлението ползват тяхната "техника" за заобикаляне на едно четене – внасят допълнение в Закона за пчеларството между първо и второ четене, с което променят чрез Заключителни разпоредби Закона за селскостопанското имущество. Допълнението, естествено, няма нищо общо с първоначалната цел на законопроекта.

Заден ход: ГЕРБ отменя 100-процентовите неустойки по кредити – пак по "втория начин"

Депутатът от ВМРО Александър Сабанов прави две на пръв поглед дребни промени в чл. 32, ал. 2 и 3 от ЗСИ, който определя реда, по който се разрешава отсичането и изкореняването на овощни и горски дървета и лози в селскостопанските земи. Досега законът гласи, че кметът на района или кметството може да даде разрешение за премахването до 5 дървета и на лозя до 1 декар.

Шефът на агенцията по горите подаде оставка заради конфликт на интереси

За отсичане на по-голям брой дървета трябва разрешение от началника на управление "Земеделие" към общинската администрация. Проектът на Сабанов маха "до 5", "отсичане" и "на по-голям брой дървета", с което алинеите ще изглеждат така:

(2) (Доп. – ДВ, бр. 35 от 1979 г., изм. – ДВ, бр. 65 от 1995 г.) Разрешение за отсичане и изкореняване на дървета и на лозя до 1 декар се дава от кмета на района или кметството въз основа на писмена молба и при наличие на уважителни причини.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 65 от 1995 г.) Разрешение за отсичане и изкореняване на лозя над 1 декар се дава от началника на управление "Земеделие" при общинската администрация въз основа на писмена молба и при наличие на крайно уважителни причини.

Това означава, че на практика всеки кмет може да разреши по своя преценка, без допитване и експертна оценка, пълно отсичане на 1 декар гора. 

Към предложението няма приложени мотиви.

Снимка БГНЕС
В парламента се надпреварват кой да спаси горите

Според екоинициативата "Зелени Закони" това заплашва билзо 3,7 млн. декара, или над 10% от всички български гори. Близо една трета от тях са над 50-годишни. В някои райони това са над 50% от местните горски площи. 

"Отсичането на гори и на отделни дървета в горите може да се разрешава единствено от специалистите с лесовъдско образование по реда на Закона за горите и при спазване на съответните процедури по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за опазване на околната среда (ЗООС)", отбелязват от инициативата.

Според тях около 2,4 млн. декара от тези гори са общинска собственост, което е мотивация за кметовете вместо да искат прехвърлянето им в горски територии по Закона за горите, да дават разрешения за изсичането им с цел бърза печалба от дърводобив. И получаване на евросубсидии за почистване на земеделски земи. Това може да доведе не само до изсичане на стотици хиляди декари, но и до наказателни процедури от ЕК заради нарушаване на екодирективите.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Емил Христов пред ФАКТИ - защо близо две години няма нова КЗЛД

Още в края на миналата година – на 3 декември, след сигнал на наш читател, от ФАКТИ се заехме да отговорим на следния въпрос: Възмoжнo ли e прeдceдaтeлят нa Кoмиcиятa зa зaщитa личнитe дaнни дa прeкaрвa нa поста месеци след края на мандата си. Краткият отговор е да. Дългият отговор […]