Вицепремиерът на Украйна пред ФАКТИ: Получихме силна международна подкрепа срещу руската агресия

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вицепремиерът на Украйна по европейските въпроси и евроатлантическата интеграция Олха Стефанишина беше в четвъртък на еднодневна среща в България. Тя се срещна с премиера Стефан Янев. Олха Стефанишина беше любезна да отговори на въпросите на ФАКТИ преди да отлети за родината си.

През последните месеци се засили напрежението между Русия и Украйна. Каква е ситуацията в момента? От седем години Украйна се бори срещу агресията на Русия в Донецк и Луганск, така и срещу незаконната анексия на Крим. Последната ескалация на напрежението беше най-сериозната досега.

Русия разположи няколко десетки хиляди войници по границата си с Украйна в района на Донбас, но и на Кримският полуостров. Но ние видяхме незабавната реакция на нашите партньори от ЕС и НАТО. Реакцията на нашите партньори принуди Русия да изтегли войските си. Руската военна техника обаче остана в непосредствена близост до границата.

Това е сигнал, че може да се очаква нова ескалация на напрежението. Ние се готвим за нова провокация. Надяваме се, че международната общност също ще отправи ново и ясно послание към Кремъл.

Трябва ясно да отбележим, че Русия предприема тези актове на агресия в светлината на предстоящите парламентарни избори за Държавната Дума.

В същото време санкциите срещу Кремъл и позицията на международната общност и посланията са нашите партньори са ясен сигнал, че цената на евентуална руска агресия срещу територията на Украйна ще е висока.

Очаквате ли по-голяма подкрепа от президента на САЩ Джо Байдън за прекратяване на незаконната окупация на Крим? По време на последната ескалация на руската провокация срещу Украйна имаше телефонен разговор между президентите Владимир Зеленски и Джо Байдън. Това е ясен сигнал, че на предстоящия форум на 16 юни ситуацията в Украйна ще бъде обсъдена на високо ниво.

В разговора между Зеленски и Байдън беше потвърдена териториалната цялост на Украйна и осъдена незаконното анексиране на Крим. Ние очакваме САЩ да играя водеща роля при търсенето на мирно разрешение на конфликта.

Виждаме, че Русия не иска прогрес в "Нормандския формат" или "Минските споразумения". В същото време ЕС и НАТО посочват, че Русия е страна в конфликта.

Нужна ли е промяна на "Нормандския формат"? Украйна вече инициира създаването на "Кримска платформа" като търсене на международен формат, където световните лидери да дискутират стъпките за деокупацията на Кримския полуостров и спазването на човешките права.

Първата среща на "Кримската платформа" е планирана за края на месец август. Очакваме дискусията за спазването на правата на кримските татари да бъде основна тема.

Очакваме "Кримската платформа" да е една от стъпките, която да доведе до мирно разрешаване на проблема с незаконната анексия на полуострова.

Вече имаме ясен ангажимент от САЩ да играе по-голяма роля не само в намирането на мирно решение срещу руската агресия, но и за защита на националната цялост на Украйна и Грузия и признание за демократичните промени в тези две страни.

Каква е вашата оценка на отношенията на Украйна с НАТО?

Украйна е най-големият партньор на Алианс от страните, които не са членки. Допринасяме за колективната сигурност като провеждаме военни учения с нашите партньори от НАТО.

Сътрудничим си в различни области от взаимен интерес. Важното е, че НАТО одобри своята десетгодишна концепция за 2020 – 2030 година. Важното за Украйна, така и за Грузия, е да видят своите перспективи за интеграция в този десетгодишен период. Очакваме това да стане на предстоящата среща на Алианса на 14 юни в Брюксел. По тази причина проведохме редица срещи със страните от Североатлантическия договор.

Важното за нас е, че виждаме политическото единство на Алианса по важни за Украйна теми като териториалната цялост, прекратяване на незаконната окупация на Крим.

Какви са нагласите на украинците към Европейския съюз? Това е дълъг процес. От пет години Украйна изпълнява Споразумението за асоцииране. ЕС е един от основните търговски партньори на Украйна. В същото време Украйна е голяма страна и голям пазар с 40 млн. потребители.

От тази гледна точка има големи възможности за икономическо сътрудничество. Ние сме готови да засилим търговските отношения с Общността на базата на Споразумението за асоцииране. В същото време работим за засилване на двустранните отношения със страните членки в светлината на европейската перспектива за Украйна.

Какви са перспективите за развитие на отношенията на Украйна с България? Имаме много добър диалог и това е предпоставка за развитие на отношенията между България и Украйна. По тази причина очаквам засилване на двустранното ни сътрудничество.

Това беше отбелязано днес (в четвъртък) при срещата ми с българския премиер Стефан Янев. Предвижда се заседание на Съвместната икономическа комисия, за да се обсъдят синхронизирането на търговските ни отношения. Не на последно място е сътрудничеството в Черноморския регион и по специално за гарантиране на неговата сигурност.

Оптимист съм, че следващата година ще имаме засилване на сътрудничеството между двете страни в стратегическите сфери като политика, сигурността и икономиката.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Очаква се решение за промени в ръководството на "Александровска"

Очаква се днес служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров да вземе окончателно решение дали ще има промени в ръководството на Александровска болница. Проверка на здравното министерство потвърди както задлъжнялостта на лечебното заведение, така и нарушения в управлението на здравното заведение. Вчера министър Кацаров коментира резултатите от проверката в Александровска […]