Ваксината на Pfizer създава 10 пъти повече антитела от китайската Sinovac - Мойте новини

Ваксината на Pfizer създава 10 пъти повече антитела от китайската Sinovac

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Хората, които са получили коронавирусната ваксина на BioNTech, са имали десет пъти по-голямо количество антитела от тези, създавани от китайската Sinovac, показва хонконгско проучване, съобщи агенция БГНЕС, цитирайки АФП.

Изследванията на Университета в Хонконг (HKU), основани на проучване на 1442 здравни работници, бяха публикувани в Lancet Microbe. Изследователите казват, че антителата не са единствената мярка за успеха на ваксината в борбата с определено заболяване. Но те предупредиха, че "разликата в концентрациите на неутрализиращи антитела, идентифицирани в нашето проучване, може да доведе до съществени разлики в ефективността на ваксината".

Тези, които са получавали Sinovac, са имали "подобни или по-ниски" нива на антитела на тези, наблюдавани при пациенти, които са хванали и успешно са се преборили с болестта. Проучването е допълнение към нарастващия набор от доказателства, че ваксините, използващи новаторска mRNA технология – като BioNTech и Moderna – предлагат по-добра защита срещу коронавируса и неговите варианти, отколкото тези, разработени по по-традиционни методи като използване на инактивирани части от вируса. Традиционните ваксини са по-евтини за производство и по-малко сложни за транспортиране и съхранение, което ги прави жизненоважен инструмент за борба с пандемията в по-малко богатите страни.

Епидемиологът Бен Каулинг, един от авторите на проучването, каза, че хората все пак трябва да се ваксинират със Sinovac, ако няма друга възможност, защото някаква защита винаги е по-добра от никаква. "Не позволявайте на съвършеното да бъде враг на доброто", каза той пред Франс прес. "Очевидно е по-добре да отидете и да се ваксинирате с инактивирана ваксина, отколкото да чакате и да не се ваксинирате", добави той. "Много, много животи са спасени от инактивираната ваксина."

Изследователите казват, че техните данни предполагат, че "алтернативни стратегии" като по-ранно ваксиниране може да са необходими, за да се увеличи защитата на тези, които са получили Sinovac. Каулинг каза, че следваща фаза в тяхното проучване ще бъде кога да се правят ваксините. "Приоритет биха били ваксини за хората, които са получили Sinovac, докато дозите за хората, които първоначално са получили BioNTech, може да не са толкова спешни," каза той. Хонконг е световен лидер в изучаването на коронавируси откакто огнището на ТОРС, започнал в Южен Китай, премина през града през 2003 г. В момента градът предлага както ваксината на BioNTech, произведена в Германия, така и Sinovac. Въпреки многото доставки, процесът на ваксинация върви бавно, като само 28 процента от 7,5 милиона жители на града са напълно ваксинирани с две дози.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Руснаците пращат АЕЦ на Марс

Колонизацията на съседни планети се превръща в задача за човечеството, която ще бъде решена от следващото поколение. Най-вероятните планети за „космическите пионери“ ще бъдат Луната и Марс. Сред приоритетните проблеми, наред с осигуряването на кислород и жизнено пространство, първите заселници ще трябва да решат проблема с осигуряването на колонията с […]