България не може да избяга от фашисткото си минало

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

България изисква нейното фашистко минало да бъде заличено от македонските учебници, като едно от условията за отмяна на ветото за членство на Македония в ЕС. Университетският професор и историк Тодор Чепреганов тълкува подобни искания като принуда за фалшифициране на историята, но и за създаване на предпоставки за създаване на съвсем различна картина на този исторически период, т.е. за фашизма и нацизма, както в Македония, така и в световната история, пише "Нова Македония"

"България се опитва за последно, чрез безпринципна комбинация от наука и политика, да осъществи Санстефанската мечта и да направи македонците българи. Исторически България винаги е сключвала съюзи, за да сбъдне мечтата си, а сега съюзът, който иска да използва, е Европейският съюз. Показателно е, че ЕС също знае какво се случва, но толерира подобно поведение на България, тъй като очевидно толерират шествието с нацистки символи в столицата на държавата-членка, в Съюза, който е поставен на антифашистки основи – коментира проф. Чепреганов т.нар. Марш на Луков в София.

Македонският историк предупреждава, че България трябва да се изправи и да лустрира фашисткото си минало, но също така да се извини, както направи Австрия през 90-те години.

"Не можете да избягате от историята. Дори ако се опитате да го скриете и забравите, дори да принудите и изнудвате другите да забравят, когато злите духове всяка година маршируват по вашите улици – историческите грешки заплашват да бъдат повторени. България не трябва да се справя с някаква въображаема омраза в Македония, а с омразата, която марширува по нейните улици. Самият факт, че в днешното българско общество е позволено да се организира поход с нацистки символи, показва какво е отношението към нацизма и фашизма там, т.е., че сегашното общество не може да лустрира това свое минало" – предупреждава проф. Чепреганов.

Искането за заличаване и забравяне на фашисткото ѝ минало от македонските учебници е само част от по-широкия контекст на ирационалното изнудване на България от приемането на българската история от Македония като обща, което би било въведение в отричането на автентичността и уникалността на македонската национална идентичност история, език, пише "Нова Македония".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кристиан Николов отново застана пред съда (СНИМКИ)

Продължава делото за жестоката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков. Пред Софийския градски съд тази сутрин застана обвиняемият Кристиан Николов. Експертиза, представена на вчерашното заседание установи, че концентрацията на наркотици в кръвта му е била висока по време на катастрофата. Според вещите лица подсъдимият е бил под влиянието на […]