Бомба със закъснител цъка на морското дъно

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

В Северно и в Балтийско море има стотици хиляди тонове оръжия от световните войни. Те тровят водата, мидите, рибите. Проблемът ще се разраства: солената вода разяжда метала и превръща мунициите в бомба със закъснител, разказва "Дойче Веле".

Стари муниции на морското дъно

Британската флота потапя германския крайцер "Майнц" в Северно море през 1914 година. Днес международен екип от учени се връща към последиците от онези морски битки, но не за да разследва историческите факти, а за да предпази хората от една съвсем конкретна и актуална опасност, с която миналата седмица се занимаваше и германският Бундестаг.

Според официалните оценки, само в германската акватория на Северно море са погребани 1,3 милиона тона боеприпаси от световните войни. А досега се знае твърде малко за въздействието на потопените боеприпаси и други военни отрови над флората, фауната и в крайна сметка над човека, пише ДПА.

Най-малко 120 потопени кораба на дъното на морето все още не са се превърнали окончателно в история, защото морската вода и различни климатични фактори разяждат трюмовете им и създават огромна опасност за околната среда, предупреждават учените. Но потопените кораби са само върхът на айсберга.

В Балтийско и в Северно море – 1,6 милиона тона стари оръжия

След Втората световна война съюзническите войски се натъкват в Германия на гигантски количества оръжие и боеприпаси. В желанието си да обезоръжат бързо германците, съюзниците потапят в морето гранати, мини, боеприпаси, включително и химическо оръжие. Според много предпазливите оценки, в Северно и в Балтийско море са потопени общо 1,6 милиона тона боеприпаси и отрови – тежки колкото общо 158 Айфелови кули.

Гигантско количество, което създава гигантски проблем. "Тези боеприпаси отделят вещества, които отчасти са отровни, а отчасти застрашават дори генетичния материал", обяснява пред вестник "Тагесшпигел" морският биолог Матиас Бренер – един от учените, които изследват останките на крайцера "Майнц".

Бренер и неговите колеги вече са установили някои настъпили изменения. Във водите на Балтийско море те открили следи от тротил. В жлъчките на рибите в близост до потопени боеприпаси било установено съдържание на взривни вещества. Дори в рибните филета били констатирани същите отрови. Измерените концентрации на такива химически вещества засега на се опасни за хората.

"Но проблемът тепърва ще се разраства", казва Бренер и обяснява, че процесът на корозия постепенно напредва и в бъдеще във водата ще проникват все повече химикали. Солената вода разяжда метала и превръща някогашните оръжия в бомба със закъснител.

Какво може да се направи?

Колко би струвало извличането на боеприпасите и другите опасни химикали от морското дъно? Засега никой не може да каже, но във всички случаи става дума за много милиони.

Германските власти обсъждат въпроса и възнамеряват да разработят съответните стратегии – заедно с другите държави край Северно и Балтийско море. Очевидно обаче още е далеч моментът, в който би възникнала централна институция, която да вземе нещата в свои ръце. А това сериозно тревожи морския биолог Матиас Бренер, който призовава политиката да побърза.

"Трябва ни подкрепа сега – за да извършим своите проучвания и да установим къде има най-големи опасности за околната среда и къде трябва да се действа неотложно", казва той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Радомир Чолаков, ГЕРБ: Страната може да стане неуправляема заради неустойчивия парламент

„Ако продължим с този неустойчив парламент, много голям е рискът страната да стане неуправляема. Затова е добре да отидем на предсрочни избори. Стабилността на държавата се крепи около устойчиво мнозинство в парламента, а в момента виждаме едни хаотични гласувания. Така не може да се управлява държавата“. Това каза пред БНР […]