БНБ: Блокираме сметки по санкциите от САЩ

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения със санкционираните физически и юридически лица по закона "Магнитски" вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. Това съобщиха от Българската народна банка.

Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC.

"Установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура. Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция "Финансово разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа", се казва още в съобщението на БНБ.

От банката отбелязват, че са изпратили до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България.

За указанията са информирани и Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС.

"Трябва да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание", подчертават от БНБ.

Общо 64 фирми, свързани с Делян Пеевски и Васил Божков, бяха подложени на рестрикции от САЩ заради участие на двамата в корупционни схеми.

Допълнително българските власти оповестиха още 34 дружества, които имат връзка с двамата и потенциално може да бъдат санкционирани.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Швейцария се радва на добър диалог с Русия

Швейцария разглежда своя диалог с Русия като добър. Това обявиха от швейцарското правителство, съобщи ТАСС. Предстои среща на швейцарския държавен глава Ги Пармелин с неговия руски колега Владимир Путин. Тя е предвидена за шестнадесети юни. Двете страни имат партньорство в много области. Швейцария ще търси диалог с Русия за разширяване […]