Близо 80% от българите знаят чужд език на основно ниво - Мойте новини

Близо 80% от българите знаят чужд език на основно ниво

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Над три четвърти от българите (78%) знаят поне един чужд език, като най-често това е английският, показва проучване на изследователската агенция „Нилсен Адмосфер“, направено чрез онлайн панел с 10 хил. респонденти – на базата на извадка от 500 души сред активни в интернет българи на възраст минимум 15 години.

Над половината от българите знаят чужд език в резултат на основното и средното си образование. Въпреки предимството на втори език проучването показва, че рядко сме поставени в ситуация, в която е наложително да го ползваме.

Почти 8 от 10 представители на онлайн населението в страната знаят чужд език поне на основно ниво. Най-често хората знаят един (50%) или два (33%) езика, докато по-малък е делът на тези, които знаят повече (17%). Сред останалите, които не владеят друг език, мнозинството от запитаните в изследването имат интерес да учат чужд език в бъдеще.

На въпроса кои езици знаят поне на основно ниво, респондентите на първо място отговарят английски (67%), на второ – руски (43%) и на трето – немски (16%).

„Тук обаче е интересно да се отбележи следното: английският език намалява популярността си с покачване на възрастта, докато руският – обратното, а именно: 81% от 15 до 34-годишните знаят английски в сравнение с 43% от хората над 54-годишна възраст и само 16% от 15 до 34-годишните знаят руски в сравнение с 85% от хората над 54 години“, уточняват от изследователската агенция.

Други езици, които бяха посочени от анкетираните, но със значително по-малки дялове, са турски, френски, италиански, испански и гръцки..

От тези, които знаят английски език 43% го владеят на основно ниво (А1-А2), на самостоятелно (В1-В2) – 32%, на свободно (С1-С2) – 17% и на отлично – 8%. От тези, които знаят руски език 32% го владеят на основно ниво (А1-А2), на самостоятелно (В1-В2) – 28%, на свободно (С1-С2) – 25% и на отлично – 15%.

Всеки има своя причина да знае или изучава чужд език. Сред най-честo изброяваните са:

– обучението в училище (55%),

– възможността да се комуникира при пътуване извън страната (32%),

– за конкретна работа сега или в миналото (25%),

– конкурентоспособност на пазара на труда (22%),

– за удоволствието да се научи нещо ново (20%),

– интересът към други езици и/или култури (20%),

– пребиваване в друга страна в миналото (18%).

На 30% от анкетираните им се налага да ползват чужд език ежедневно или често, докато 32% го прилагат от време на време. 34% от запитаните радко са поставени в ситуация, в която се налага да ползват друг език и за 4% това никога не се случва.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Първото инвитро бебе в България има свое бебе

Илияна Тирилова е първото "бебе в епруветка" в България. Тя е родена през 1988 г., а успехът на първата инвитро процедура у нас се дължи на денонощния научен труд на проф. Илия Ватев и екипа му. Именно на него е кръстена и Илияна. Днес тя споделя, че са близки и […]