Без санкции срещу руски представители заради Навални. ЕС чака края на ареста му

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Съветът на ЕС да започне да обсъжда включване на руски представители в новия си санкционен списък след изтичането на 30-дневния срок на ареста на опозиционера Алексей Навални.

Тази възможност е обсъждана днес на Съвет "Външни работи", съобщи след края му българският външен министър Екатерина Захариева. Тя бе в Брюксел на физическа среща с колегите си от страните членки на ЕС.

ЕП иска санкции за руски магистрати заради Навални

Мерките няма да бъдат насочени срещу държавата Русия, а само срещу конкретни лица, както предвижда санкционният режим за нарушаване на човешките права, уточни Захариева.

Днес налагането на санкции не е обсъждано. Между страните членки няма съгласие.

„Общото настояване на страните от ЕС е Алексей Навални да бъде освободен. Не считаме това като намеса във вътрешните работи на Русия“, изтъкна Захариева.

Повечето външни министри са били на мнение, че арестът на опозиционер номер 1 в Русия е още един знак за потъващото гражданско общество в страната и за действията на властите да възпират плурализма.

Навални в ареста, "Северен поток 2" си върви

Министрите призоваха върховния представител нва ЕС за външната политика Жозеп Борел да отправи ясен сигнал при предстоящото си посещение в Москва през февруари. То трябва да бъде, че за да има Съюзът конструктивни отношения с Русия, посегателствата срещу опозиционните лидери трябва да престанат.

„Разбира се, бих бил щастлив да се видя с Навални“, отговори Борел на въпрос дали ще постави изрично искането си да се срещне с опозиционера, когато отиде в Москва. 

Той ще се опита да поддържа контакти с руското гражданско общество. Но припомни, че посещението му е по покана на руското правителство. Съвсем естествено обаче при разговорите дипломат номер 1 на ЕС ще иска да обсъди въпроса за Навални.

„Съветът ще действа в зависимост от ситуацията. Ще обсъждаме отношенията ни с Русия през март. Не споделям мнението, че когато нещата са зле, не трябва да говорим помежду си“, каза още Борел.

Източник clubz.bg / Уведомете за фалшива новина

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Северна Македоняи започва преброяване

Македонският държавен глава Стево Пендаровски одобри указ за провеждането на преброяване на населението, съобщи Нова Македония. Преброяването ще започне в първия ден на април. То ще продължи до 21 април. Групите в парламента се разбраха за провеждането на преброяването. Такова не е имало през последните 19 години. Опит за преброяване […]