Афганистанци, работещи за НАТО, искат евакуация в друга държава

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Афганистански контрагенти, работещи за войници от операция "Решителната подкрепа" на НАТО, протестираха и изискват сигурност след изтеглянето от Афганистан, пише испанската международна информационна агенция ЕФЕ.

През годините хиляди афганистанци са работили като преводачи, охранители и служители по договор за силите на САЩ и НАТО в Афганистан.

Стотици от тези служители са провели протести в различни части на страната, изисквайки специални визи за евакуация от страната, позовавайки се на риска от нападение.

Стотици местни жители, наети от силите на НАТО в Афганистан, призоваха президента на САЩ Джо Байдън да ги евакуира в трета държава, за да се спаси от талибаните, докато чуждестранните сили се подготвят за изтегляне до септември.

"Водете ни на сигурно място. Трябва да бъдем оценени за нашите услуги и да не бъдем предадени на врага", скандират те. "Има ли някаква гаранция от правителството на САЩ, че талибаните няма да убият нас и нашите семейства" заяви Мохамед Шоайб, преводач на американските сили.

"Време е да се вземе решение за визи на всички, които са подкрепили коалиционните сили, особено на армията на САЩ в Афганистан", добави той, обръщайки се към президента Байдън.

Докато чуждестранните сили се готвят да напуснат страната до началото на септември, съвпадайки с 20-годишнината от атентатите от 11 септември в САЩ, довели до инвазията в Афганистан, страната е свидетел на спирала на насилие, тъй като талибаните се опитват да си възвърнат контрол на страната.

Ситуацията доведе до опасения за сигурността в страната, както и страх сред преводачите и местните жители, които си сътрудничиха с чуждестранните сили, че ще бъдат обект на атака от страна на бойците.

В тази връзка наскоро талибаните публикуваха изявление, обещавайки да не атакуват преводачи и местни жители, които си сътрудничат със съюзническите сили.

"Талибаните говорят едно, а правят друго, никога не можем да вярваме на талибаните, те ще убият нас и членовете на нашето семейство", каза Аязудин Хелал, друг преводач, работещ за американските сили.

Той каза, че седем преводачи, които са работили с чуждестранните сили, са били убити през последните две седмици в различни части на Афганистан.

Повечето от протестиращите са онези, чиито заявления са отхвърлени от правителството на САЩ по причини като включването им в черни списъци или списъци за наблюдение и липсата на подходящи препоръчителни писма от техните американски надзорници за класиране по визовата схема.

"В чувствителни моменти ги подкрепяхме (САЩ и коалиционните сили) и дори в някои случаи спасявахме живота им, сега е ред те да ни подкрепят и да спасят живота ни", каза Хелал.

Той добави, че около 24 000 афганистанци се опитват да кандидатстват за SIV, но няма достатъчно време за обработка на всички заявления, като се има предвид, че чуждестранните войски се изтеглят за три месеца.

"Искаме от Джо Байдън да ни евакуира в някоя трета държава и да обработи документите ни там". Повечето от протестиращите твърдят, че животът им е в опасност и голям брой от тях трябва да се преместят в Кабул от съответните им провинции, за да спасят живота си.

"Не можем да пътуваме извън Кабул, талибаните ще ни убият, когато и където и да ни намерят", каза Мохамадула, друг преводач, пред ЕФЕ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кьовеши: Делегираните прокурори ще бъдат напълно независими от главния прокурор

Вече сме получили дела от националните власти и от ОЛАФ. Става дума за 300 случая и 120 частни жалби. Част от тях са от България, но не всички. Сигурна съм, че процесът по изпращане на дела от България към Европрокуратурата ще бъде ускорен, каза на пресконференция днес европейският главен прокурор […]