Алибегов: Служебният кабинет не е наясно за коя мярка говорим

MYnews
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България твърдят, че служебното правителство е замразило програмите за подпомагане на бизнеса заради пандемията от COVID-19.

В отговор от Министерския съвет определиха твърденията като неверни и уточниха, че „към момента категорично няма спрени или замразени социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемия. Опасността от спирането на мерки произтича от несъобразяването на сроковете за тяхното изпълнение от страна на предходното правителство“.

„Чувайки това изречение, мисля, че служебният кабинет не е наясно за коя мярка става дума, тъй като това е мярка, за която парите са осигурени още април миналата година. Тези пари са преведени от Министерство на икономиката в НАП. Всичко това е готово, минало е през нотификации, има всички одобрения. За тази мярка няма никаква опасност от каквито и да било срокове, защото в нея срокове няма. Ние трябваше да кандидатстваме месец по месец – февруари за януари, март за февруари. Сега вечер изоставаме във времето – трябва да се кандидатства за март и април, но това трябваше да се случи преди две седмици.

Социални мерки няма спрени. Мярката 60/60 и 80/20 работят. Това, което искахме ние и написахме писма до всички министерство за среща какво ще се случи, след като изтекат мерките през юни месец и как ще продължи това до края на годината. Настояваме за среща с министерството на икономиката и министерството на финансите и да започне незабавно изплащане на тези 20%. Отделно от това очакваме грантове по 150 000 за малки и средни предприятия вече година и три месеца, отделно от това беше отпуснат още един грант от 50 000 за адаптиране на търговските обекти към COVID“, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в „Тази сутрин“ по бТВ.

Алибегов заяви, че неговият бранш е най-пострадал, тъй като заведенията са били затворени първи и са отворени последни, а в момента работят на 50% от капацитета си.

„В момента ние не можем да кандидатстваме за март и април. Парите са в НАП, поканата е готова, има нотификация от ЕС, така че още нямаме обяснение защо в края на юни не можем да кандидатстваме за март и април. Тук става дума за одобрени фирми и пари в наличност, до които бизнесът няма как да достигне по неясни за нас причини“, допълни Алибегов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

close

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ

Научете първите новините в България и Света !

Ние НЕ пращаме спам! Прочетете нашата политика за поверителност за повече информация.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Синът на Катя Лерца с условна присъда за отвличане и побой

Синът на Катя Лерца – Костадин и приятелите му, които похитиха мъж и го пребиха на хижа "Здравец" получиха присъди. Срещу четиримата са подигнати по две обвинения – за отвличане на техен познат и за грабеж на същия, от който през нощта на 19 септември 2020 г. са взели, чрез […]

Може да ви хареса